Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Klart for All Ears i Oslo

Impro, støy og eksperimentell musikk på tre scener I Oslo I løpet av fire dager, er det du kan glede deg til på årets All Ears-festival. All Ears er en årlig festival for improviser musikk, som har som idé å presentere improviser musikk I alle former. Det er en “non-profit” festival drevet av entusiaster for entusiaster, og festivalen blir styrt av musikerne Guro Moe, Paal Nilssen-Love og Jon Rune Strøm. Årets hovedscene er Fabrikken, men det vil også bli konserter på nyMusikk, Henie Onstad Kunstsenter og Oslo Domkirke.

Programmet for årets festival er:

TORSDAG 8. JANUAR KL. 20:00 OSLO DOMKIRKEEivind Lønning / Enrico Malatesta / Erwan Keravec / Nils Henrik Asheim

FREDAG 9. JANUAR KL.14:00 NY MUSIKK (GRATIS)

Samtale og konsert

FREDAG 9. JANUAR KL. 20:00 FABRIKKEN

Skrap / G.E.K. Watts / Weston / Lash / Day / Lasse Marhaug / Okkyung Lee / C. Spencer Yeh Incapacitants

LØRDAG 10. JANUAR KL. 20:00 FABRIKKEN

Barcode Lucio Capece / Morten J. Olsen / Valerio Tricoli / Joëlle Léandre / Michael Duch / Stephen O’Malley / Steve Noble Pain Jerk / Russell Haswell

SØNDAG 11. JANUAR KL. 14:00 HENIE ONSTAD KUNSTSENTER

Anthony Pateras / Spunk / Joëlle Léandre

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Adresser:

Oslo Domkirke, Karl Johansgate 11

nyMusikk, Platousgate 18

Fabrikken, Dronningensgate 4 (NB! ny lokasjon fra i fjor. Nå i de gamle Astrup Fernley lokalene). Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden (Buss 151)

Prisinfo: Dagsbillett for konserter i Oslo Domkirke og Fabrikken: 300 / 250 (stud.) Pass (gjelder tors-lørdag): 700 / 550 (stud.) Søndagskonserten på Henie Onstad Kunstsenter inngår i museumsbilletten. Billetter kan forhåndskjøpes på Tiger og www.tigernet.no

……………………………………………………………….

TORSDAG 8. JANUAR KL.20:00 OSLO DOMKIRKE

Eivind Lønning / Enrico Malatesta. Italia og Norge møtes med en rikdom av klangfarger og selvutviklede teknikker som overvelder og rykker en ut av hva som forventes av de respektive instrumentene. Eivind Lønnig er en klassik trompetisk med jazzutdanning fra både NTNU og NMH, med en lang liste av musikalske samarbeider. Lønning har utviklet en personlig sound med uvanlig melodiske kvaliteter som høres gjennom ensembler som Streifenjunko, Christian Wallumrød-ensemble, Motif Koboku Senju og Trondheim Jazz Orchestra. Enrico Malatesta er en italiensk perkusjonist som jobber med å utvide det soniske i perkusjonsinstrumenter. Gjennom enkle teknikker utvinner han komplekse polyrytmer, teksturer og lydverdener mellom utøver og instrument.Erwan Keravec Skotsk sekkepipeutøver/komponist som på eklektisk vis har banet seg vei gjennom tradisjonell musikk, samtids- og improvisasjonsmusikk og skapt et totalt unikt utrykk. Han har en tradisjonell duo med sin bror, Guénolé Keravec og har samarbeidet med musikere som Mats Gustafsson og Beñat Achiary. Keravec er i tillegg komponist til en rekke samtidsdans-kompanier og har fått verk skrevet til seg av komponister som Wolfgang Mitterer, Oscar Bianchi og Phillipe Leroux.Nils Henrik Asheim Organist, komponist og utøver, ofte sett og hørt i kunstprosjekter med romlige og teatralske elementer integrert. Med fokus på klang og lydens taktile og fysiske side skaper Asheim komposisjoner som viser tidsproposjoner med lag av nærhet og avstand. I Oslo Domkirke skal rommet fylles av improvisert orgel som ved hans utgivelse fra 2004, “16 pieces for Organ”. Asheim står også som grunnlegger av kultursenteret Tou Scene i Stavanger.

FREDAG 9.JANUAR KL.14:00 NYMUSIKK

Samtale og konsert

FREDAG 9.JANUAR KL.20:00 FABRIKKEN

SKRAP/G.E.K. Med tuba og en korg MS 20 gjennom to bassamper stående mot hverandre, oppstod Skrap i et vell av bassfrekvenser for over 6 år siden. Heida Karine Mobeck og Anja Lauvdal er to svært produktive og grenseløse musikere som er å se i blant andre band som Broen, Moskus, Skadedyr og Meshes of Voice for å nevne noen. G.E.K eller Gud er Kvinde består av Johannes Lund på saxofon og Maria Bertel på trombone. Bertel er kjent for mange fra bl.a. SELVHENTER og G.E.K. er av de mest spennende og essensielle musikerne i Danmark innen eksperimentell musikk. Man overøses av strukturer av intens støy. De har flere utgivelser gjennom kollektivet “yoyooyoy” og “Eget værelse”og arrangerer også konserter, alt sentrert rundt spillestedet Mayhem i København.

Trevor Watts / Veryan Weston / Dominic Lash / Terry Day Alle er virtuose utøvere og forbindelsene mellom spillerne er veldig sterk, ved duo- og triokonstellasjoner gjennom en rekke år. Day og Watts regnes som opprinnelige innovatører siden 1960 innen improvisert musikk, bl.a. som grunnlegger av Spontaneous Music Ensemble, Amalgam og LJCO. De presser stadig hverandres grenser i sitt samspill, mot det viscerale i det ene øyeblikk, til det følsomme, og vakre i det neste.

Okkyung Lee / Lasse Marhaug / C. Spencer Yeh Denne konstellasjonen er definisjonen på utrykket “ringrever” innen støy/improvisert musikk. Deres utgivelse “Wake up Awesome” fra 2013 er intet annet enn legendarisk. Okkyung Lee har på sett og vis redefinert celloens rolle, og skapt sin egen stemme gjennom å presse celloens ytre grenser. Med sterke innslag av støy og samtidsmusikk har hun skapt en av tidenes viktigste celloplater, Ghil . Produsert av Lasse Marhaug og utgitt på Ideologic Organ. C. Spencer Yeh er opprinnelig fra Taiwan, bosatt i New York, og er en trollmann med fiolin, stemme og støy. Han arbeider kryssdisiplinært i og i mellom komposisjon, eksperimentell musikk, film og visuell kunst, både som utøver og ved andre ulike kunstneriske samarbeid. Han søker og utforsker tilfeller der det soniske og visuelle krysses på både typiske og uventede måter. Lasse Marhaug er en av verdens mest produktive kunstnere, hvis produksjon inneholder et ukjent antall plateutgivelser, bøker, fanziner, plateomslag og annen merchandise.

Incapacitants (T. Mikawa, elektronik, stemme, F. Kosakai, elektronik, stemme) Det føles lenge siden 2007 og Incpacitants forrige besøkt på All Ears. Deres forrige konsert på festivalen har for lengst gått inn i historiebøkene, og er utgitt både på CD og DVD. Enda lengre er det siden 1981, da T. Mikawa lagde sine første kassetter som Incapacitants. Og glade er vi for at de fortsetter å mose en hver lytter ut av sine gode sko hver gang de entrer en scene, og man kjenner så visst at man lever!

LØRDAG 10. JANUAR KL.20:00 FABRIKKEN

Joëlle Léandre / Michael Duch Joëlle Léandre begynte å spille bass allerede som 8 åring og hennes klassiske bakgrunn førte henne til bl.a Pierre Boulez´ Ensemble Intercontemporain, og videre til spesialverk skrevet for henne av storheter som Scelsi og John Cage. Hun er et fyrverkeri både på og utenfor scenen, og står fram som en av de viktigste musikerne på den europeiske improvscenen gjennom flere tiår. Michael Duch har med sin bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim bidratt til forening mellom jazz, samtidsmusikk og improvscenen i Norge. Duch har stor innsikt i Open Form tradisjonen gjennom bl.a. Cornelius Cardew og Christian Wolf, og har et nært samarbeid med John Tilbury fra AMM-bevegelsen. I 2010 fullførte han kunststipendiat ved NTNU, med prosjektet “Friimprovisasjon – Sjanger og Metode”

Morten J. Olsen / Lucio Capece / Valerio Tricoli Her får vi servert en bukett med Berlin-baserte musikere av norsk, argentinsk og italiensk herkomst. Trioen møtes på all Ears med en musikalsk forankring som hver for seg spenner fra techno, konseptualisme, rock, støy, elektronisk og akustisk improvisert musikk, reduksjonisme og post-reduksjonisme. Lucio Capeces kontinuerlige forskning rundt persepsjon/deep listening (teorien om hvordan man lytter), har kommet til syne gjennom en rekke soloverk, ulike ensembler og installasjoner gjennom objekter, sopran-saxofon, bassklarinett og srutiboks. Capeces tilstedeværelse er genuin, uansett hvilken musikalsk sammenheng han opptrer i. Splitter Orchester og Navnlaust Mønster Opptog er Morten J. Olsens mest aktive ensembler/band etter å ha turnert nådeløst i ti år med band som MoHa!, Ultralyd og The Pitch. Med fokus på perkusjonsinstrumenter, er hans innovative oppsett med roterende basstromme et levende kunstverk. Valerio Tricoli er mest kjent for analog elektronikk, men også akustiske instrumenter. Han skaper forvirrende lydskulpturer gjennom reel-to-reel tapemaskiner, diktafoner og lydopptak i gammel musique concrete´s ånd.

Barcode (Annette Giesriegl: stemme og elektronikk, Elisabeth Harnik: piano, Alison Blunt: fiolin, Josef Klammer: trommer og elektronikk). Kvartetten møtes i fri improvisasjon gjennom kontrasterende bakgrunn og estetikk. Harnik og Blunt representerer en generasjon musikere hvis vei til improvisert musikk er gjennom en elektroakustisk, klassisk-inspirert lydverden. Giesriegl er en dynamisk og kreativ vokalist inspirert av jazz, overtonesang og indiske vokalteknikker, som sammen med Klammers kontinuerlige utviklende trommespill og elektronikk, binder ensemblet sammen til en større helhet.

Stephen O’Malley / Steve Noble Steve Noble er Londons kanskje mest fryktløse og evigoppfinnsommme trommeslager og har spilt med musikere som bl.a. Peter Brötzman, Derek Bailey og John Edwards. Med sterk influens av nigeriansk trommespill og gamelan-musikk, har han tilført frijazzen og den improviserte musikken nye sider. Som grunnlegger av band som Thorrs Hammer, Sunn O))), Khanate og KTL, er det få som har utfordret lydens fysiske sider til de grader som Stephen O´Malley. Med en fot innen metal, eksperimentell musikk og drone, viser han en stor spennvidde som strekker seg fra installasjon, film og musikk til Giselle Viennes magiske scenekunstforestillinger.

Pain Jerk / Russell Haswell “Don’t call it japanoise, Don’t call it improv. This is PAIN JERK!!!” 1980 var begynnelsen for hva vi nå kan kalle en japanske noisebastion. Kohei Gomi eller Pain Jerk ble gjennom 80 og 90 tallet en ledende figur i Japansk støy. Pain Jerk har besøkt oss før, og vi vet at han kommer til å presse lydnivået til stratosfæriske høyder. Britiske Russell Haswell er en multidisiplinær artist som gjennom analog støymusikk, konseptuell videokunst, visuell kunst og lydinnstallasjoner har funnet sitt helt særegne uttrykk. Haswell har en lang og støyfull liste av samarbeidspartnere.

SØNDAG 11.JANUAR KL.14:00 HENIE ONSTAD KUNSTSENTER

Spunk (Kristin Andersen: trompet, Lene Grenager: cello, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje: stemme, elektronikk, Hild Sofie Tafjord: valthorn, elektronikk) Som et musikalsk troll i eske er SPUNK som en bauta å regne i europeisk fri og sjangerløs musikk. SPUNK har en unik posisjon i den internasjonale musikkverden og utvikler stadig nye rom og åpner nye dører for opplevelsen av musikk. De har holdt sammen siden 1995 og vi er stolte over at de starter sitt 20 årsjubileum hos all Ears!

Anthony Pateras Australsk komponist, pianist og elektroakustisk musiker som har turnert hele verden siden 1990. Hans innspillinger finnes på Tzadik, Editions Mego, Ipecac og hans eget label Immediata imprint. Pateras er forøvrig dagsaktuell i en ny duo med Mike Patton. Pateras viser i både improvisasjon og komposisjon en teknisk briljans og en våkenhet som utfordrer og utforsker.

Skriv et svar