Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Kom med til årets helt store fejring af dansk jazz

Danish Music Awards Jazz vender tilbage til Bremen Teater, når årets jazzpriser uddeles mandag 6. december 2021. En god håndfuld af den danske jazzscenes mest markante livenavne indtager scenen, og Jeanett Albeck er showets vært, når cremen af dansk jazz hyldes på denne festaften. Billetsalget er netop åbnet.

Der er en del at fejre på jazzscenen lige nu
De danske spillesteder er igen åbne, og der er masser af muligheder for at komme ud og opleve jazzen på både små og større scener. Dansk jazz syder og bobler og har det godt. Et rekordhøjt antal nye jazzudgivelser er udkommet i løbet af det forgangne år, så der bliver rift om priserne, når årets jazzfest løber af stablen på Bremen Teater 6. december med et live-program, der præsenterer publikum, lyttere og seere for en række af jazzens markante navne.

80-års fødselar, eksperimenter og musikalske møder
80 års-fødselar, trompetist og komponist Palle Mikkelborg har en særlig status på den danske jazzscene. Han har arbejdet med en række store navne, fra NHØP og Marilyn Mazur til Miles Davis, giver ham nærmest særstatus på den danske jazzscene. Derfor er han naturligvis her i 2021 inviteret til at komme og spille, og han har valgt at invitere en af de internationalt mest efterspurgte danske jazzmusikere med sig på scenen, nemlig guitaristen Jakob Bro.

Tromme/percussion-duoen ERNA satte for første gang en af Danmarks mest prominente percussionister, Lisbeth Diers, stævne i 2019, hvor de tre musikere spillede en koncert på gonger, klokker, trommer og hjemmelavet elektronik. Siden er det blevet til flere koncerter, og nu mødes de til DMA Jazz. Duoen ERNA debuterede for tre år siden og er vokset ud af et mangeårigt samarbejde mellem trommeslager Anders Bach og percussionist Kristian Paulsen. ERNA har bl.a. spillet på det anerkendte spillested Café OTO i London. Lisbeth Diers har 30 år bag sig med et væld af samarbejder på tværs af danske og internationale projekter. Hun har samarbejdet med udenlandske slagtøjsstjerner som Don Alias, Airto Moreira og Trilok Gurtu og er selv i front for en række musikalske projekter.

Trommeslageren, komponisten og orkesterlederen Snorre Kirk har på ti år udgivet en håndfuld plader, og han er med rette brudt internationalt igennem med optrædener på nogle af verdens førende jazzfestivaler og samarbejder med en række både danske og udenlandske navne. Til DMA Jazz får han på scenen selskab af den amerikanske tenorsaxofonist Stephen Riley, der har spillet med navne som Norah Jones, Ray Charles og Harry Connick og er blevet spået en fremtid som en af tenorsaxofonens store stilskabere.

Nebula er et dansk flydende kollektiv af kuraterede musikere, der mødes på tværs af genrer og stilarter, og som skaber åbner koncerter, hvor der kun er én regel: Alt skal være improviseret. Det har bl.a. publikum på Copenhagen Jazz Festival kunnet opleve tidligere i år.

Komponisten Jacob Anderskov har i en årrække markeret sig som bandleder og pianist. Hans seneste projekt Spirit of the Hive udforsker, hvordan det er at befinde sig midt i sværmen af bier, fugle, insekter eller flagermus – en nyskabende og meditativ oplevelse, der inddrager hele koncertrummet, når albumprojektet transformeres til en liveoplevelse til DMA Jazz.

Scenevant power og masser af priser
Aftenens vært er for tredje år i træk skuespiller, musiker og komponist Jeanett Albeck (bildet), der med sin scenevante power og sin dybe forankring i musikkens verden som ingen anden kan binde en showaften af denne kaliber sammen.

Årets nominerede bliver offentliggjort 26. oktober. Lige nu lægger DMA-akademiet sidste hånd på afstemningen indenfor de forskellige kategorier, der samlet kommer til at tælle mere end 30 nominerede navne.

Indstil selv en kandidat
Du kan dog stadig nå at være med til at præge priserne ved at indstille en kandidat til JazzDanmark Prisen – Årets Koncertoplevelse 2021, som uddeleles til en arrangør af en koncertoplevelse indenfor jazz eller jazzens beslægtede genrer. Du kan frem til 21. oktober indstille en kandidat til prisen her.

Kom med til showet
Der er begrænset kapacitet på Bremen Teater denne aften. Det er derfor en god ide at være hurtig til at sikre sig billet, når billetsalget åbner 12. oktober. Billetter koster 200,- + gebyr og kan købes her.

Showet sendes live 6. december fra kl. 20.00 på DR P8 Jazz og på TV 2 Lorry.

(JazzDanmark.dk)
Foto: Jan Granlie

Skriv et svar