Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Lars Gullin-priset går till danske Christina von Bülow

Vid sitt årsmöte har Lars Gullin-sällskapet utsett saxofonisten Christina von Bülow till 2022 år Lars Gullinpristagare.

Juryns motivering:
”Årets Lars Gullin-pris går till den danska altsaxofonisten Christina von Bülow. Hon har inspirerats av stilbildare som Stan Getz och Lee Konitz och utvecklat en egen stil väl förankrad i traditionen. Tack vare hennes känslofyllda, innerliga, fantasifulla spel och lysande improvisationer och med en stor förtrogenhet med idiomen, bidrar hon till att levandegöra musiken på ett sätt som gör den tidlös. Hon fångar ett ”nu”, jazzens essens och andemening, i sitt spel.
Hon har lett flera egna grupper i Danmark, som bland annat Silhouette tillsammans med saxofonisten Fredrik Lundin. Namnet hämtades från en av Lars Gullins kompositioner och gruppen utgick till stor del från Gullins musik (Stunt CD, 2011).
Hennes saxofonspel har uppmärksammats runtom och hon är en efterfrågad musiker. I Sverige har hon spelat med trumpetaren Jan Allan (Dragon CD, 1994) och hon har varit en återkommande gäst i Bernt Rosengrens kvartett (pb7 CD, 2017). ”

Region Gotland är stolta över att delta i att hylla arvet efter Gullin med utdelandet av Gullinpriset. Priset består förutom en summa pengar, en statyett i brons, som formgivits av Stina Lindholm även av ett antal konserter i Sanda kyrka på Gotland.

Priset kan, efter två års uppehåll, äntligen delas ut och i år blir det söndagen den 10 juli.

Lars Gullin uppfann ett nytt landskap i den svenska jazzen och är en av vårt lands viktigaste ikoner i denna musikgenre. Med kollegor som till exempel George Riedel, Jan Allan, Sonya Hedenbratt, Arne Domnérus, Bengt Hallberg och Monica Zetterlund öppnade han dörren till den nordiska tonen i jazzmusiken. Han var en av få som både bodde och verkade i Amerika. I mitten av 50-talet spelade han med alla de stora och blev känd som den lyriske svensken som spelade barytonsax som ingen annan. Han föddes i stationshuset i Sanda socken 1928 och avled efter ett kringflackande liv bara 48 år, 1976, i Småland.

Lars Gullin Sällskapet (LGS) står bakom Gullipriset som har delats ut sedan 1997. Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor samt en statyett av den gotländska konstnären Stina Lindholm finansierad av Region Gotland. Genom en donation till Lars Gullin Sällskapet är Gullinstipendiet säkrat för åtminstone fem år framåt! Donator är Arne Andersson, professor, företagare – och  trumpetare. Ett stort tack till Arne Andersson som gjort det möjligt för oss att även i fortsättningen kunna dela ut Gullinpriset.

Pristagaren medverkar också vid två konserter i Sanda kyrka på Gotland och vid en konsert på jazzklubben Munkkällaren i Visby. Priset delas ut vid konserterna i Sanda, första söndagen i juli.

Lars Gullin Sällskapet delar även ut en Gullinmedalj till förtjänstfulla personer – icke-musiker – som verkat för Lars Gullin och hans musik.

salt peanuts* gratulerer.

Skriv et svar