Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

MAI:JAZZ også klare til dyst

I går presenterte vi programmet for årets Nattjazz i Bergen. I dag er turen kommet til Stavangers stolthet, Mai:Jazz, som i år arrangeres fra 5. – 10. mai.

I år har de virkelig slått på stortromma når det gjelder markedsføringen, med eget, flott og påkostet magasin, «note:» med intervjuer, omtaler og masse lesestoff, ikke bare for den som vil vite programmet for festivalen, men også den alminnelige musikkinteresserte. Men at festivalen har kapret en og annen ny publikummer til festivalen ved hjelp av dette magasinet, tror jeg sikkert.

I år går man i gang tirsdag 5. mai, med den svenske bassisten Lars Danielsson Group, et stjernelag bestående av Lars Danielsson – bass og cello, Magnus Öström – trommer, perc og electronic, John Parricelli – gitar, Mathias Eick – trompet og Gregory Privat – piano. Og derfra og ut går det på full speed i oljebyen.

Senere første kveld kan man høre vokalisten Hildegunn Gjedrem, som har vendt hjem etter opphold i USA. Come Shine kommer med gjestene Jan Erik Vold – dikt og stemme, Knut Reiersrud – gitarer og Knut Aalefjær – perkusjon og melodisk slagverk.

Onsdag 6. mai blir det mulighet for å høre den danske perkusjonisten Marilyn Mazur som dukker opp i Stavangeren med sin Celestial Circle, dvs. med bassisten Anders Jormin, pianisten John Taylor og vokalisten Josefine Cronholm. Deretter er det bare å kaste seg ut i det med amerikanske Snarky Puppy som vil gjøre konsert med Stavanger symfoniorkester. De har tidligere gjort noe lignende med Metropole Orkestra i Nederland, som har resultert i en CD som er rett rundt hjørnet. Men det er ingen grunn til å sjekke ut den før man kjøper billett til denne happeningen. Dette kan bli veldig tøfft!

Deretter kan man få med seg pianisten Jim Beard med et combo av i hovedsak norske musikere, før man avslutter kvelden med den svenske sangerinnen Lisa Ekdahl – du vet hun som gjorde «Vem vet» for noen år siden.

Torsdag åpner med norges jazzdronning Karin Krog, som møter saksofonisten Scott Hamilton og den svenske pianisten Jan Lundgren. På Spor 5, festivalens nye «hjemmebane» kan man møte det lokale kollektivet Kitchen Orchestra med den estiske saksofonisten Maria Faust, et møte man bare MÅ ha med seg., før vi får suksessen Baker Hansen ute på Tungenes fyr og Kari Bremnes i Stavanger Konserthus.

Deretter kan man avslutte kvelden, enten med bassisten Dave Hollands band Prism eller de danske favorittene i Ibrahim Electric.

Fredag starter med den lokale gitarhelten Vidar Schanche og hans bestillingsverk «Awakening», som han gjør sammen med John Lilja – bass/oud, Dag Sindre Vagle – gitar/vokal, Ståle Birkeland – trommer, Nils Økland – Hardanger-fele/fiolin og Arild Hoem – saksofon.

Deretter blir det konsert med bassisten Ellen Andrea Wang, mens Baker Hansen fortsetter sin fyr-tur, denne gangen på Obrestad fyr.

Fredagskvelden kan avsluttes i selskap med 70-årsjubilanten Bjørn Alterhaug og hans kvinett hvor han spiller med Jon Pål Inderberg – saksofon, Vigleik Storaas – piano, Frode Nymo – saksofon og Erik Nylander – trommer.

Lørdagen starter med barnekonserten «Fra Buenos Aires til Rio», før de unge, lokale musikerne i Significant Time, med pianisten Øyvind Dale åpner dagen på Spor 5.

Deretter blir det konsert med Stavangers egen frijazztrommis og bråkmaker, Paal Nilssen-Love og hans Large Unit. Et av verdens tøffeste større ensembler med noen av Skandinavias beste og mest frittgående musikere samlet.

Deretter kan man høre trompeteren Mathias Eick Group, som garantert kommer til å spille mye fra den nylig utkomne ECM-platen, «Midwest», gitaristen Jacob Young og hans «Forever Young»-prosjekt, også fra ECM, og Norges nye vokalstjerne Emilie Nicolas.

Søndagen opprinner, og nesten før man har fått gruffen ut av kroppen, står den svenske vokalisten Sarah Riedel (bildet)  på scenen i Stavanger Konserthus, sammen med faren, Georg Riedel på bass, Bodøværingen Tore Johansen på trompet/arrangør og Bjergsted Jazzensemble, for å gjøre Pippi på jazzvis. Her får du alle låtene fra Pippi, Emil i Lønnberga og alle de andre svenske barnevisene vi husker. Et prosjekt som bare MÅ oppleves.

Deretter blir det funk med prosjektet «We Want The Funk» før en solid happening vil foregå på Spor 5. Finske MOPO, svenske Soil Collectors og norske Hanna Paulsberg concept, setter hverandre stevne, og presenterer noe av det fineste den nordiske jazzscenen har å by på per i dag.

Så kan man avslutte årets Mai:Jazz enten på Utstein kloster med Nils Økland Band eller i Stavangeren med Randi Tytingvåg – Three, som også er releasekonsert for hennes nye plateutgivelse på ACT.

For mer informasjon, sjekk ut http://www.maijazz.no

Skriv et svar