Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Marianna Sangita Angeletaki Røe årets jazZtipendiat

SpareBank 1 JazZtipendiat 2021- 2022 blir tildelt vokalist, perkusjonist og komponist Marianna Sangita Angeletaki Røe og hennes prosjekt «Spiti/Hjem».

Marianna Sangita Angeletaki Røe (f.1989) er født og oppvokst i Trondheim, men har sterke røtter og familie fra Hellas. Hun gikk ett år på jazzlinja ved Sund Folkehøgskole på Inderøy, før hun tok en bachelor i Sound Arts and Sound Design ved London College of Communication (2010-2013). Deretter har hun utdannet seg som stemmepedagog i Complete Vocal Technique, ved Complete Vocal Institute in København (2014-2017). Marianna Sangita er kanskje mest kjent som vokalist i bandet Broen, men har også laget musikk og opptrådt i andre spennende konstellasjoner.

SpareBank 1 SMN, Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz og Talent Norge står bak dette årlige stipendet, som med en økonomisk ramme på en million kroner er Norges største musikkpris.

Juryens begrunnelse:
«Spiti/Hjem» vil ta utgangspunkt i Røes nære kjennskap til og kunnskap om gresk folkemusikk, med røtter i ottomansk klassisk musikk og arabisk musikk. Røe har de siste årene reist rundt og lært seg de ulike musikktradisjonene som har preget omlandet til Hellas, hennes andre hjem (spiti).

Musikken Røe vil skape med Trondheim Jazzorkester vil være rytmisk intrikat, og tonespråket vil preges av monofone linjer som man modulerer seg gjennom via ulike makams. Den i hovedsak unisone musikken vil gjennom rytmiske sykluser og modulasjoner bli bundet sammen av historier om «(…) søken etter å føle seg hjemme, om natur og hvordan mennesket rotfester seg til ulike steder».

Juryen finner Røes prosjekt musikalsk spennende, utforskende og dypt personlig. Juryen mener dette prosjektet vil føre Trondheim Jazzorkester inn i et område som ensemblet ikke har utforsket så mye tidligere: en blanding av folkemusikk, verdensmusikk, soul og historier om røtter og hjem.

Ord som gikk igjen i juryens begeistring for både Røes prosjektbeskrivelse og den innsendte musikken, var varme, hjertelighet og det å bli dypt rørt.

Røe sier i sin prosjektbeskrivelse at hun har vokst opp i en musikktradisjon der musikken har vært samlende, og at hun ønsker gjennom musikken å forsøke å inkludere publikum og gi alle en følelse av at eierskap til musikken:

«Jeg ønsker å aktivisere publikum og få de med på å synge droner og følge rytmesykluser.» Videre sier hun at hun ønsker å utfordre jazzpublikummet, slik at «den kulturelle mangfoldigheten som finnes i Norge også kan bli sterkere representert i [jazz]musikk, og ikke bare i pop, hiphop eller urban musikk, slik som det er nå.»

De som har fulgt Trondheim Jazzorkester de siste årene vil huske Marianna Sangita fra det futuristiske og sjangeroverskridende prosjektet Antropocen med Trondheim Jazzorkester og Skrap, og nå nylig i bestillingsverket til årets Jazzfest, med Trondheim Jazzorkester og trioen Gurls. Røe har også bemerket seg som vokalist i det lekne popbandet Broen, og som vokalist, instrumentalist og medkomponist i duoformatet ON sammen med den spanske multi-instrumentalisten Efrén López Sanz.

Foto: Hogne Bø Pettersen

Marianna Sangita er en unik kunstner som lett beveger seg mellom ulike sjangre, musikermiljøer og ikke minst ulike språk. Hun synger på jiddisch og hebraisk i Goylem Space Klezmer, på sitt andre morsmål gresk i bl.a. duoen ON, blander rapping, synging og historiefortelling i Broen, improviserer fritt på impro-festivalen Blow out og har lært seg trommemusikk fra Galicia og de iberiske regionene!

Ordet mangfold, i sin sanne betydning, hører hjemme midt i Marianna Sangitas kunstnerskap.

Skriv et svar