Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Miljøengasjement og resirkulering av musikk

Karl Seglem – en av Norges mest anerkjente jazzmusikere og komponister, mottok glitrende kritikk da han slapp albumet «Nunatak» i fjor, og ble med det også verdens første artist til å gi ut en plastikknøytral CD. Fredag 20. september slipper han EPen «Recycling Nunatak», hvor han tar med publikum på en ekspedisjon gjennom storslått fjellandskap og kronglete underskog. Lydbildet er rått, vilt og vakkert, akkurat som naturen.
EPen feires med konsert på Victoria, Nasjonal Jazzscene i Oslo 21. september, etterfulgt av en Europaturné.

Seglem har alltid vært opptatt av miljø og å ta vare på jordkloden, derfor gjør han selvfølgelig det han kan for å bidra på hjemmefronten, som å resirkulere plast og drive egen kompost. Men hvorfor ikke resirkulere musikken også? Nå har han gått nye veier og «resirkulerer» suksessen til «Nunatak» og slipper den digitale EPen «Recycling Nunatak» hvor han gir nytt liv og perspektiv til låter ved å blant annet legge til tekstformidling – vokal, omskrive verk og invitere med noen nye musikere.
Det er en klar linje fra et av Karl Seglems tidligere verk «Øko» frem til «Nunatak Recycling», hvor den røde tråden er engasjementet for å ta vare på naturen. Seglem setter på denne EP’en fokus på vår forvaltning av miljøressurser, klima og ikke minst all den uforståelige forurensningen som mennesket driver med på jordkloden.

– Som kunstner føler man seg ofte litt hjelpeløs – og alene, når det kommer til miljøkrisen. Samtidig kan man jo kanalisere noe av skaperkraften inn i et slikt omfattende livstema som denne EPen har: nemlig å ta vare på den planeten vi bor på både, i et stort og i et lite perspektiv, sier Seglem og fortsetter: Naturen er livsviktig for meg. Det er i naturen jeg henter mine krefter, det er der jeg får skapertrang og inspirasjon, og gjerne finner ekte og ofte svært enkle gleder. Man kan jo si at det er der musikken på mange måter kommer til live.
– Jeg er glad for at fokuset på klima og miljø er økende. Det trengs. Norge er et svært rikt land og vi har en lang vei å gå når det gjelder å tenke i andre baner enn vekst. Kapitalismens eneste lov. Vi må begynne å tenke annerledes og spørsmålet er om vi klarer det i tide? Jeg håper at klimarapporten til FN kan være med å få folk til å åpne øynene for hva som faktisk skjer. Vi har jo ikke lenger tid til å stikke hodet i sanden, nå må vi alle reagere! Jeg håper musikken min kan være med på å inspirere og motivere folk til å ta et samfunnsansvar når det kommer til miljø og natur, utdyper komponisten.
Karl Seglem har igjen krysset jazz og folkemusikk på en sømløs og elegant måte, og i løpet av de siste 30 årene har Karl Seglem blitt til en sjanger i seg selv. Seglems unike signatur forsterkes av stjernelaget av musikere som er med på utgivelsen. Med seg på EP’en har han svært anerkjente musikere som Sigrid Moldestad, Håkon Høgemo, Andreas Ulvo, Sigurd Hole, Lars Jakob Rudjord, m.fl.

Parallelt med EP-slippet gir Seglem ut 40 eksklusive vinylutgaver av «Nunatak» – med nytrykt cover designet av Jonas Sjøvaag. I forbindelse med utgivelsen av Nuntak i 2018 ble flere LP-covere ødelagt under transport. Istedenfor å kaste disse vinylene valgte Seglem å trykke nye eksklusive covere – med den originale Nunatak LPen inni.
– Det ville jo vært galskap å kaste vinylene som allerede var produsert. Isteden «resirkulerte» vi platene og ga de en helt spesiell innpakning.
EPen inneholder fire nyinnspillinger. Bl.a har den tidligere instrumentale låten «Polarnatt» fått nyskrevet tekst (av Karl Seglem), sunget av Sigrid Moldestad.
– Jeg er veldig fornøyd med melodien og stemningen i «Ny polarnatt», og nå har vi løftet den til ett nytt nivå. Kanskje den setter ord på noe av det folk ble fanget av i instrumentalversjonen? Jeg må innrømme at jeg er veldig spent på hva fansen synes om den nye utgaven og om lytterne kjenner igjen instrumentallåten fra Nunatak, avslutter Karl Seglem.
Fredag 20. september slipper Karl Seglem den digitale EPen «Recycling Nunatak» som feires med konsert på Victoria, Nasjonal Jazzscene 21. september, etterfulgt av en Europaturne som avsluttes i november.
………………………………………….
Karl Seglem turnédatoer høsten 2019:
18.09.19 Freiburg Jazzhaus (DE)
19.09.19 Frankfurt, DieBrotfabrik (DE)
20.09.19 Skanderborg Jazzklubb (DK)
21.09.19 Oslo, Nasjonal Jazzscene (NO)
08.10.19 Berlin, bFlat (DE)
13.10.19 Nesodden, Jazzklubb (NO)
01.11.19 Oslo, Riksscenen
05.11.19 Oslo, Cosmopolite (lukket arr. NOPA)
14.11.19 Molde, Storyville (NO)
15.11.19 Berlin, bFlat (DE)
16.11.19 Berlin, bFlat (DE)
21.11.19 Kolding, Godset Jazz (DK)

………………………………………….
Medvirkende på digital EP’en «Recycling Nunatak»:
• Karl Seglem – tenorsax, bukkehorn, stemme
• Håkon Høgemo – hardingfele
• Sigrid Moldestad – vokal
• Lars Jakob Rudjord – tangenter
• Andreas Ulvo – piano, tangenter
• Hallvard Gaardløs – bass
• Kåre Opheim – trommer
• Olav Torget – akk.gitar, konting
• Sigurd Hole – bass
• Jonas Howden Sjøvaag – trommer

(Pressemelding Foto: Anders Førde Midtbø)

Skriv et svar