Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Moldejazz fyller opp programmet

Stjernesaksofonisten David Sanborn (bildet) returnerer til Molde for første gang siden han var her med Legends-prosjektet med Eric Clapton i 1997. Det blir konsertpremiere på det nye ECM-albumet til Tord Gustavsen Trio. Kritikerroste Becca Stevens, som mange sammenligner med Joni Mitchell, gjør sin aller første konsert i Norge. To Moldejazz-veteraner, Jan Erik Vold og Arild Andersen inngår et nytt duo-samarbeid. I Alexandraparken vil Lucky Chops og Mambo Companeros sørge for høy stemning. Det bli en knallsterk klubbnatt-avslutning på Plassen når Motorpsycho er tilbake i Molde med Kristoffer Lo og Ola Kvernberg som gjester.

David Sanborn (Bjørnsonhuset 16. juli)
Saksofonisten David Sanborn har en karriere uten sidestykke bak seg noe blant annet seks Grammypriser viser. Han har i flere tiår vært en svært profilert musiker og han er kjent for sine samarbeid med Stevie Wonder, Gil Evans, Paul Simon, Rolling Stones og David Bowie. Sist Sanborn besøkte Moldejazz var det med bandet Legends i 1997 med Eric Clapton, Marcus Miller, Joe Sample og Steve Gadd. Selv om mange forbinder Sanborn med et elektrisk uttrykk utga han allerede i 1991 et akustisk album som endret mange kritikere og publikums oppfatning av ham. Når han nå endelig vender tilbake til Molde er det med nettopp et akustisk prosjekt der han har fått med seg et knippe musikere fra øverste jazz-hylle: pianist Andy Ezren, bassist Ben Williams, trombonist Wycliffe Gordon og trommeslager Billy Kilson.

Tord Gustavsen Trio (Teatret Vårt 18. juli)
Tord Gustavsen Trio skrev norsk musikkhistorie da deres andre album «The Ground» i 2005 toppet VG-listen som første instrumental-album noensinne. Trioens intenst nærværende og lavmælte uttrykk traff åpenbart en åre både i befolkningen og i kritikerstanden. Trioens siste album «Being There» kom i 2007, og siden det har pianist og komponist Tord Gustavsen spilt med større besetninger, og samarbeidet med sangere som Solveig Slettahjell, Simin Tander, Kristin Asbjørnsen og Christel Alsos. Trioen som nå foruten Tord Gustavsen teller bassist Sigurd Hole og trommeslager Jarle Vespestad har spilt inn et nytt album for ECM, og de kommer til Moldejazz med både nytt og gammelt materiale. Det blir konsertpremiere på det nye materialet.

Becca Stevens Band (Teatret Vårt 21. juli)
Den amerikanske vokalisten og gitaristen Becca Stevens ble i 2017 kåret til Best Rising-Star Female Vocalist i jazzmagasinet Downbeat. Hun har samarbeidet med fremragende komponister og musikere som Billy Childs, Jeremy Pelt, Esperanza Spalding, Brad Mehldau og David Crosby, noe som vitner om en bredde og evne til å gå inn i mange musikalsk utrykk. Det er allikevel som artist og låtskriver i eget navn Stevens imponerer mest. Gjennom fire album i eget navn har Stevens rendyrket et personlig utrykk hvor jazz og amerikansk folk blandes med pop – og med sterke tekster. Stevens roses også av kritikerne for sitt gitar- og mandolin-spill, og som sanger og låtskriver sammenlignes hun ofte med Joni Mitchell. Moldejazz er stolt av å kunne presentere Becca Stevens første Norgeskonsert.

Jan Erik Vold og Arild Andersen duo (Teatret Vårt 21. juli)
Jan Erik Vold er blitt kalt jazzpoeten i Norge. Han er imidlertid mye mer enn det. Vold er blitt en folkekjær lyriker, til tross for et uttrykk som i utgangspunktet ble betraktet som avantgardistisk og til dels provoserende. I tillegg til å være en innsiktsfull og vár poet, er Vold en samfunnsrefser med humoristisk sans. Jazzrelasjonen kommer dels til uttrykk i noe av tematikken, men også i måten han skriver – og ikke minst framfører – egne tekster på. Arild Andersen som en internasjonalt merittert bassgigant. Han har vært Artist in Residence på Moldejazz, er foretrukket bassist av en rekke store internasjonale navn, og har skrevet og framført betydningsfull egen musikk med store og små ensembler. Det er femti år siden Vold og Andersen første gang sto på en scene under Moldejazz. Nå gjør de for første gang en ren duokonsert, og antyder et opplegg der Vold velger fra sitt omfattende forfatterskap mens Andersen finner passende kompletterende stemninger og kommentarer.

Lucky Chops (Alexandraparken 16. juli)
Brassbandet Lucky Chops begynte karrieren med å opptre på små klubber i hjembyen New York, på T-banen og på gata. De har siden dag én redefinert hva et brassband kan være, og latt brassklangene smelte sammen med rocke-energi og et dansbart rytmisk kok. Etter å ha bygget seg opp en solid fanbase i hjembyen var det en opptreden på T-banen som skulle forandre alt. En søramerikansk turist filmet dem med mobiltelefonen sin og postet videoen på nett. Det sa pang, og videoen gikk viralt. Etter få dager hadde videoen blitt sett millioner av ganger og bandet ble sendt på turné til Europa der de spilte både klubber og store festivaler. Seks-mannsbandet har blitt et fenomen, og de er beryktet for sine enormt energiske konserter.

Mambo Companeros (Alexandraparken 19. juli)
Mambo Companeros har spesialisert seg på musikk fra Cuba og Latin-Amerika. De har opparbeidet seg et solid rykte etter mer enn 500 konserter i inn- og utland, som har gledet like mye som de har slitt på dansesko og parkett. For selv om man blir lykkelig bare av å låne ørene til dette orkesteret er det på dansegulvet temperaturen blir aller høyest. Når Mambo Companeros drar i gang med bolero, rumba, salsa, cha-cha, timbe, mambo og latin-amerikanske jazzklassikere er det duket for smittende musikkglede i Alexandraparken.

Motorpsycho med Kristoffer Lo og Ola Kvernberg (Teatret Vårt 21. juli)
Motorpsycho har siden 1989 vært en trofast leverandør av kvalitetsmusikk. Bandet har vært innom alt fra psykedelia til progrock, orkestral rock og heavy metal, flørting med frijazz, improvisasjons-musikk og støy, pop og country og de slutter aldri å overraske. Bandet er kjent og høyt elsket for sine monumentale maratonkonserter, og konserten under Moldejazz blir garantert intet unntak. Første del vil bestå av låter fra deres kritikerroste og Spellemann-nominerte album av fjoråret: «The Tower». Albumet er av mange beskrevet som et karrierehøydepunkt og det ble trukket frem som et av årets beste album av legenden Stuart Maconie på BBC 6. I andre del topper de laget med to tydelige profiler som har et nært forhold til både Moldejazz og til Motorpsycho: Kristoffer Lo og Ola Kvernberg. Denne klubbnatten blir en kanonavslutning på årets Moldejazz.

Moldejazz har tidligere lansert den amerikanske bandlederen og komponisten Maria Schneider som Artist In Residence, Van Morrison, Stanley Clarke Band, R+R=NOW, Hudson, Di Derre, Dave Holland/Zakir Hussain/Chris Potter Trio, Mathias Eick Quintet, Yazz Ahmed’s Hafla Band, Yodok III & Flønes/Sanders/Strugstad, Red Hot, Ytre Suløens Jass-Ensemble, Matana Roberts, Cezinando, Iiro Rantala/Ulf Wakenius, Allison Miller´s Boom Tic Boom, The Big Yes, Four Brothers, Knut Reiersrud Band, Donny McCaslin, Gurls, Trondheim Jazzorkester & The MaxX, Paal Nilssen-Love XL Unit, Trondheim Voices, Amanda Delara, Fieh, Ingebjørg Bratland, Adam Douglas, Torhild Ostad / Carsten Dahl, Ola Kvernbergs Steamdome og Break of Day med Silje Nergaard.

Skriv et svar