Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Moldejazz starter jubileumet tidlig

John McLaughlin & the 4th Dimension, John Zorns Bagatelles Marathon part I og II, Out of Land, Cécilie McLorin Salvant, Ola Kvernberg – Steamdome vol 2, Ellen Andrea Wang – Closeness feat Arve Henriksen, New Masada Quartet, Masada String Trio, Joel Ross, TORA og Gov’t Mule er klare for Moldejazz 2020.

Moldejazz feirer i 2020 den 60. festivalen som en av verdens tre eldste festivaler i kontinuerlig drift. Dette første programslippet innholder en rekke spektakulære konsertbegivenheter som befester Moldejazz sin posisjon som Norges klart ledende jazzfestival. Tidligere offentliggjorte Artist In Residence John Zorn kommer med sitt gigantiske Bagatelles Marathon part I og part II, som involverer 33 av verdens ledende impromusikere. I tillegg offentliggjøres Zorn-prosjektene New Masada Quartet og Masada String Trio. Gitarlegenden John McLaughlin er tilbake på festivalen med sitt strålende band 4th Dimension. Vokalstjernen Cécile McLorin Salvant kommer med sitt eget band. Den lovende vibrafonisten Joel Ross Norges-debuterer med eget band. Det blir en svært sjelden konsert med den europeiske supergruppa Out of Land. Ellen Andrea Wang vil fremføre sin hyllestkonsert til Moldejazz-vennen Charlie Haden. Ola Kvernberg vil presentere et bestillingsverk i form av ny Steamdome-musikk. På festivalens avslutningsdag blir det i Alexandra-parken dobbeltkonsert med fremadstormende TORA og sørstatsrockerne Gov’t Mule.

John Zorns Bagatelles Marathon Part I og Part II

Det er en begivenhet i Moldejazzhistorien når John Zorn samler 33 av verdens ledende improviserende musikere til to konserter; Bagatelles Marathon part I og part II.

Musikken er basert på komposisjoner Zorn skrev våren 2015, samlet under tittelen Bagatelles. Gjennom to konserter onsdag i festivaluka fremfører fjorten ensembler mer enn femti av komposisjonene. Ensemblene omfatter kjernemedlemmer i Zorns innerste krets, så vel som eventyrlig begavede yngre musikere fra jazz, rock og klassisk musikk.

Bagatelles Maraton utgjør et fascinerende mikrokosmos av Zorns musikalske univers. Flere timer musikk fordelt på to framføringer, spilt av noen av de mest spennende musikerne i New Yorks levende musikkmiljø, utgjør en monumental Moldejazzbegivenhet. Blant de deltagende musikerne finner vi tangentinnovatører som Craig Taborn, John Medeski og Kris Davis, gitaressene Julian Lage, Marc Ribot og Mary Halvorson, pluss mange, mange flere. For dem som ikke har hatt tid til å følge så nøye med, blir dette en anledning til å oppdage personligheter som preger musikkbildet i flere sjangere, både i dag og i år framover.

John McLaughlin & the 4th Dimension

Etter en konsertpause er John McLaughlin tilbake for fullt og sammen med sitt strålende band «4th Dimension» gjør han det klart at han fortsatt er en av verdens ledende gitarister.

John McLaughlin har i over 50 år vært en ledende gitarist, både innen tradisjonell samtidsjazz og i mer rock- og fusionpregede sammenhenger. I 1969 dro han fra England til USA der han via Tony Williams gruppe Lifetime snart ble involvert i Miles Davis elektriske jazzrevolusjon. På Miles Davis-klassikeren ”Bitches Brew” bærer et av sporene til alt overmål hans navn! McLaughlins rykte som en førsteklasses session-musiker førte etter hvert til samarbeid med utøvere som Carla Bley, Wayne Shorter og The Rolling Stones! Sammen med gitarkollega Carlos Santana fikk han rundt 1973 stor interesse for indisk musikk og religion, noe som tydelig påvirker gruppene Mahavishnu Orchestra og ikke minst Shakti, som ble McLaughlins to hovedprosjekter utover på 1970-tallet. Det var med nevnte Mahavishnu Orchestra McLaughlin første gang besøkte Molde og Idrettens Hus i 1986, et spesielt minneverdig øyeblikk i Moldejazzhistorien. McLaughlin var tilbake på festivalen og Bjørnsonhuset i 2011, denne gang med 4th Dimension. Den konserten ble utsolgt, det blir fort denne også!

John McLaughlin – gitar, Etienne MBappé – bass, Gary Husband – keyboards/trimmer, Ranjit Barot – trommer

Cécile McLorin Salvant

Haitifødte Cécile McLorin Salvant (29) har allerede etablert seg som jazzens unge vokalstjerne. Hun var innom Moldejazz da hun i 2017 fikk mange venner som medlem av sjukvinnersbandet Woman to Woman i et stappfullt Teatret Vårt. Nå er Cecile tilbake på Moldejazz med sin egen ettertraktede kvartett. Cécile er flerspråklig, og krydrer repertoaret av kjente og litt mindre kjente låter fra jazz- og standardrepertoaret med franske melodier. Verden fikk først øynene opp for supertalentet da hun 21 år gammel vant den prestisjetunge Thelonious Monk International Jazz Competition, og kort tid senere kom med debutalbumet «Woman Child», som umiddelbart ble Grammy-nominert. Noen år seinere ble det Grammy-pris for beste jazzvokalalbum. Sangere som Cécile dukker opp bare en gang eller to i hver generasjon – dette er en konsert folk vil snakke om i etterkant.

Ola Kvernberg – Steamdome vol 2

En av de senere års største instrumental-musikksuksesser står det en fræning og tidligere Artist in Residence bak: Ola Kvernberg. Prosjektet Steamdome ble til på bestilling av Trondheim Jazzfest og Molde Jazzfestival i 2016, og ble urfremført foran et entusiastisk publikum samme år. Men det var først da albumet kom i november året etter det tok fullstendig av. Bandet spilte utsolgte konserter land og strand rundt, bl a på Øya og foran et tallrikt publikum på Romsdalsmuseet under Moldejazz 2018. Steamdome traff en nerve hos et bredt publikum. I 2020 stiller Kvernberg med etterlengtet nyskreven Steamdome-musikk, og nytt toppet lag som inkluderer cimbalom-virtuosen Gianni Lincan.

Joel Ross – Good Vibes

Joel Ross stormer frem som en av de mest lovende vibrafonistene på den amerikanske scenen. Med Blue Note-utgivelsen «Kingmaker» vist hva som er hans musikalske visjon. Musikken til Ross består av meget personlige komposisjoner, og de musikalske ideene males ut i en kvintett bestående av saksofon, piano, kontrabass og trommer. En relativt tradisjonell besetning, men det oppleves likevel som meget originalt. Konserten på Moldejazz er Joel Ross sin Norges-debut med egent band.

Ellen Andrea Wang – Closness feat Arve Henriksen

Ellen Andrea Wang kommer til Molde med et bestillingsverk som hyller bass-legenden Charlie Haden. I et jubileumsår er det naturlig å både se seg tilbake og å se fremover. Bassisten med den syngende tonen, bandlederen, komponisten og aktivisten Charlie Haden hadde en rekke viktige konserter på Moldejazz i perioden 1979-2005. Bass-kollega Ellen Andrea Wang er et navn både for nåtiden og fremtiden. Vi kjenner henne fra samarbeid med tromme-ikon Manu Katché, fra egne prosjekter og fra alles favoritt-trio Gurls, som gjorde furore på festivalen for et par år tilbake. I sitt nye prosjekt “Closeness” som opprinnelig ble bestilt av og urfremført på Nasjonal Jazzscene i Oslo, har hun satt sammen et band med det britiske Rob Luft på gitar og svenske Jon Fält, kjent fra Bobo Stenson Trio, på trommer. Laget toppes av trompetlyrikeren Arve Henriksen, som var Artist in Residence på Moldejazz i 2009. Dette spennende prosjektet kler godt jubileumsfestivalen.

Out of Land

Michael Wollny fra Tyskland på piano, sveitsiske Andreas Schaerer på vokal og munnperkusjon pluss de to franskmennene Emile Parisien og Vincent Peirani på henholdsvis sopransax og trekkspill gir for en gangs skyld mening til begrepet supergruppe!

Kvartetten som ga ut albumet Out of Land (ACT) i 2017 gir ytterst få konserter grunnet at band-medlemmene er svært opptatte med egne prosjekter. Med bakgrunn i Moldejazz sitt 60-års jubileum, kontaktet festivalen Siggi Loch, initiativtager til bandet og sjef for plateselskapet ACT, og ba ham prøve å overtale musikerne til å gjøre et unntak. Jubelen sto i taket på festivalkontoret da Siggi meldte tilbake at alle fire hadde sagt ja! Hvorfor så mye styr for å presentere et band som bare har gjort ett album, og som ikke så mange kjenner? Svaret ligger selvsagt i helt magisk musikk som løfter både band og publikum til nye høyder. En ting er at det er fire virtuose musikere, men aller viktigst er at de kommuniserer både utad og seg imellom på et helt unikt nivå. Det er en begivenhet når denne kvartetten for første – og muligens siste – gang presenteres for et norsk publikum. Medrivende og varm musikk både for jazznerder og for folk som tror de ikke liker jazz.

Masada String Trio

Når John Zorn presenterer Masada String trio, får publikum møte et kammerensemble som ikke låter som noe annet du har hørt. Tre glitrende gode musikere spiller og improviserer over Zorn-komposisjoner med eleganse og innlevelse. Besetningen med cello, fiolin og kontrabass gir et luftig og gjennomsiktig lydbilde der hver enkelt tone får klinge ut i et harmonisk og rikt totalbilde. Musikken er vakker og lyrisk, intens og fengende. Rådsalen, festivalens nye scene for akustisk musikk, ble for første gang tatt i bruk i 2019 og vil danne en flott ramme rundt denne eksklusive trioen.

New Masada Quartet

John Zorn har hatt flere versjoner av sin Masada-kvartett, blant annet Electric Masada som gjestet Moldejazz i 2003. New Masada Quartet står ikke tilbake for noen tidligere utgaver. I den nye utgaven av bandet har han tatt inn jazzens nye supergitarist Julian Lage, et 32 år gammelt unikum som har gitt hakeslepp hos både musikere og publikum. Masadamusikken er fri og innovativ jazz basert på jødisk-influert musikk. En anmelder karakteriserte John Zorn som «The Godfather of Joyful Jazz». Ikke gladjazz i tradisjonell forstand, men musikk som aldri står stille og som fenger et publikum med åpne ører. Denne utgaven av Masada-kvartetten er ganske ny, og har aldri spilt i Europa før, men gjorde et bejublet gjestespill over flere dager på legendariske Village Vanguard i New York høsten 2019.

TORA

Bandet TORA frontes av den 25 år gamle gitaristen og vokalisten Tora Dahle Aagård. Hun er en entertainer som kommuniserer over scenekanten med sprudlende energi, tydelig tilstedeværelse og leken musikalitet. TORA spiller bluesinspirert pop-rock og slapp i februar 2019 sitt selvtitulerte debutalbum. De har reist gjennom landet på releaseturné og fått topp anmeldelser for sine live-show. I november stod Tora på scenen i Londons Royal Albert Hall, hvor hun promoterte norsk bluesmusikk sammen med blant andre Amund Maarud, Knut Reiersrud og Vidar Busk. TORA vil spille før Gov’t Mule i Alexandraparken 18. juli, en strålende dobbeltkonsert på avslutningsdagen!

Gov´t Mule

Nordmenn har flere tiår hatt et nært og kjært forhold til sørstatsrock. Vi er stolte av å kunne presentere en eksklusiv konsert med sjangerens fremste fanebærere under neste års festival; Gov´t Mule, frontet av gitarhelt og tidligere Allman Brothers-medlem Warren Hayes! Deres bredbeinte, tøffe bluesrock har skaffet dem en stor tilhengerskare, og de har både nådd høyt på salgslistene og opplevd å selge til gull i sitt hjemland USA. Bandet ble først startet som et sideprosjekt til Allman Brothers Band av Hayes og bassist Allen Woody i 1994. De to delte en lidenskap for power-trio formatet. “Vi lyttet mye til Led Zeppelin, Cream og Free, og ble hekta på den musikalske friheten de fremviste”. Alle som kjenner bandet vet at ingen konserter med “Mule” er like.  De er kjente for å ha mer enn 300 sanger på repertoaret, og variasjonen fra kveld til kveld er stor. Vi forventer en oppvisning i spilleglede, fra et bunnsolid band som aldri slutter å overraske.

(Moldejazz.no)

Skriv et svar