Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Monk i 100

salt-peanuts.eu gratulerer en av våre store helter og ledestjerner, Thelonious Monk med 100-årsdagen i går, 10. oktober.

Thelonious Sphere Monk sr. ble født 10. oktober 1917 i Rocky Mont i North Carolina, og hans dødei New York den 17. februar 1982. Han var en av amerikansk mest originale og stilskapende pianister, kjent for sine improvisasjoner og som opphavsmann til en rekke kjente komposisjoner.

Monk var inspirert av stridepianister som Art Tatum, og han fikk innpass på Minton’s Playhouse i 1936, og ble en av innovatørene i det gryende bebop-miljøet. Monk spilte med Dizzy Gillespies band på Spotlight Club da han platedebuterte med Coleman Hawkins i 1944.

Med sin sekstett, debuterte han på platemerket Blue Note i 1948, og innledet med det en periode med komposisjoner som Evidence og Criss Cross. Perioden 1952-55 ga Little rootie tootie (1952), tilegnet hans sønn Thelonious, jr., og Bags groove i sammen med Miles Davis (1954). I perioden 1955–1970 ledet han egen kvartett som bl.a. utga at Carnegie Hall (1957) med Ahmed Abdul-Malik på bass, Shadow Wilson på trommer og gjesten, John Coltrane på saksofon; her finner man komposisjonen Epistrophy og Crepuscule with Nelly (hans kone), samt Monks Mood. Med endret besetning var han i Oslo i april, 1966) med sin faste saksofonist, Charlie Rouse, bassisten Larry Gales og trommeslageren Ben Riley. Han gjestet også de andre skandinaviske hovedstedene, og en av hans besøk i København er dokumentert på platen «Thelonious Monk in Copenhagen» fra Odd Fellow Palæet den 17, mai 1961.

Han gjorde sin siste konserter i juli 1976. I 2006 fikk han posthumt en spesiell Pulitzer-pris for sine komposisjoner som endret jazzens utvikling. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I Skandinavia har pianister som Knut Kristiansen og Jan Kaspersen gjort Monk til sine «fagområder».

En rekke musikere rundt om i verden har latt seg inspirere av Monk.Blant andre bandet Sphere, pianistene Tommy Flanagan, Misha Mengelberg og Ran Blake, for å nevne noen få. Men også musikere4 som Arthur Blythe («Light Blue: Arthur Blythe Plays Thelonious Monk»), «That’s The Way I Feel Now: A Tribute To Thelonious Monk» (1984), hvor rocke- og jazzmusikere som Donald Fagen, To0dd Rundgren, Peter Frampton, Carla Bley, Joe Jackson, Gil Evans og bandet Was Not Was hyller ham, «Six Monk Compositions» med Anthony Braxton, «Carmen Sings Monk» med Carmen McRae, Art Ensemble of Chicago og Cecil Taylors «Thelonious Sphere Monk: Dreaming of the Master Series Vol. 2», og ikke minst flere av Steve Lacys album, pluss Alexander Von Schlippenbach trippelCD, «Monk’s Casino».

For den som er i København, anbefales konserten med pianisten Simon Toldam, bassisten Anders Christensen og trommeslageren Peter Bruun, som i kveld hyller Monk på klubben/vertshuset Gaarden & Gaden.

Skriv et svar