Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

I Oslo i juli

Den tredje utgaven av festivalen Motvind avholdes 6. og 7. Juli i år. Grunnen til at festivalen oppsto var et ønske om å rette søkelys og øke bevissthet rundt spørsmål knyttet til sponsormidler i kulturlivet generelt, og aller mest spesifikt og treffende eksemplifisert av Kongsberg Jazzfestival sitt samarbeid med Kongsberggruppen, som blant annet selger våpen og krigsmateriale til land som Saudi Arabia, Qatar, Oman og USA.

Initiativtageren, Andreas Røysum, syns det er sørgelig at en av våre største markeringer av overskudd, glede og kreativitet (som en festival jo burde være) blir redusert til å være et ledd i markedsføringskampanjen til en gjeng med krigsprofitører. Både musikere og publikum fortjener å ikke måtte gå på kompromiss med sine egne verdier for å delta i en så stor og sentral markering som Kongsberg Jazzfestival. Men festivalen ser virkelig ikke sitt samfunnsansvar, og skjønner etter min mening ingenting av hva et bærekraftig, sunt og ansvarlig kulturliv handler om, og avfeier det hele med «det vi gjør er lov, så vi ser ikke problemet».

Motvind tror at man definerer seg selv i stor grad ut i fra hva man gjør og hva man står for, og ikke primært basert på hva man er mot. Så festivalen ønsker å bidra til å skape en alternativ og bærekraftig plattform for musikere og publikum, og demonstrere at ildsjeler skaper vel så sterke kulturopplevelser som store organisasjoner backet av shady selskaper. Vi tror kulturlivet bygges nedenfra og opp! Ikke omvendt!

– Vi ønsker å vise at frijazz, improvisert musikk, folkemusikk fra hele verden, støyrock og alt imellom er musikk med et potensielt sett enormt nedslagsfelt, forteller Røysum. – De store jazzfestivalene kan finne på å operere med dagspasspriser på kr 1400,-. Det er ikke særlig inkluderende. Dette gjør at musikken for veldig mange blir utilgjengelig og fremstår som eksklusiv. På Motvind-festivalen kan man få med seg fire konserter for kr 300,- eller 10 for kr 500,-. Jeg tror sammensettingen av programmet kan åpne folk for forskjellige typer musikk, og at det i det lange løp vil være kulturøkonomisk veldig gunstig for musikken jeg liker.

Fra salt-peanuts.eu tilføyer vi at programmet er svært sterkt, med flere artister som spiller i Norge altfor sjelden, og et initiativ som setter festivalsponsing på kartet, som Thurston Moore, Mike Cooper, Katt Hernandez og John Andrew Wilhite, Tristan Honsinger og Joel Grip og, ikke minst, Träd, Gräs och Stenar, noe vi applauderer for. En norsk versjon av svenske Hagenfesten!

Og her er programmet for Motvind 2018:

Fredag 6. juli
BLÅ:
19:30 Brødrene Kjorstad
20:30 Kim Myhr & Kjell Bjørgeengen
21:30 Torg
22:30 Thurston Moore & Mats Gustafsson

KAFÉ HÆRVERK:
23:30 Mike Cooper

Lørdag 7. juli
CAPPELENS FORSLAG:
15:00 Signe Emmeluth
15:45 Katt Hernandez & John Andrew Wilhite

KAFÉ HÆRVERK:
20:00 Tristan Honsinger & Joel Grip
21:00 Jooklo Duo
22:00 Harpreet Bansal & Sanskriti Shrestha
23:00 Träd, Gräs och Stenar

Med forbehold om endringer.

Skriv et svar