Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Några av årets stora, svenska jazzpristagare utsedda

Jazzfesten i Sundsvall är i full gång och i en fullsatt galakonsert i Sundsvall i går kväll (fredags) delades några av Sveriges största jazzpriser ut.

Årets jazzkanna – för nydanande insatser inom jazzmusiken – tilldelades i år trombonisten Karin Hammar (foto), med motiveringen:

”Karin Hammar är en fantastisk ambassadör för trombonen och jazzen i Sverige genom sin orädda hållning till nya projekt, som bandledare, kompositör och solist i olika sammanhang. Hon är en internationellt firad jazzsolist, vars spelstil vilar tryggt på en lång tradition av både svenska och amerikanska föregångare, som hon tar vidare och utvecklar in i vår tid. Med rötterna i den melodiösa jazzen, och nära till både blues och bossa får he nnes varma ton spelrum i det lågmälda, men intensiva universum som är hennes.”

Basisten till årets eldsjäl- för personer som gjort jazzen stora tjänster och främjat jazzens utveckling och utbredning – tilldelas Elena Wolay, upphovsperson till klubben, skivbolaget och fanzinet ”Jazz är farligt”. Motiveringen:

”Priset Basisten till årets eldsjäl, tilldelas i år en person som använder djärva metoder för att hitta jazzdiggare – som kanske inte ens själva visste om att de var jazzdiggare. Med spets och djup, väl förankrade i både jazzens historia och nutid, och med ett civilkurage, som bygger broar mellan såväl genrer som människor, förkroppsligar hon i sina konsertproduktioner jazzens mod, envishet och obotliga nyfikenhet.”

Årets Lifetime Achievement – ett hederpris för en livslång insats för jazzmusiken – tilldelas sångaren Svante Thuresson. Motiveringen:

”Svante Thuresson är tveklöst Sveriges mest erfarne, mångsidiga och hyllade jazzsångare. Under en enastående karriär som tog fart redan i början av 1960-talet som medlem i Gals and Pals, har han gång efter annan överraskat publiken med nya artistiska grepp inom såväl jazz som visa och populärmusik. Han har varit en nyfiken och lyhörd generations- och genreöverskridare i en lång rad samarbeten med andra svenska artister.

Med omisskännlig röst, osviklig timing och känsla för de olika sorters repertoar han tagit sig an, har han blivit en förebild för många sångare och musiker i Sverige, och en artist som en bred publik tagit till sitt hjärta.”

Under galan i Tonhallen i Sundsvall utdelades också Orkester Journalens pris Gyllene Skivan – årets bästa jazzskiva – till Ellen Andersson Quartet.

Text: Svensk jazz
Foto: Lia Jacobi

Skriv et svar