Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nominerte til Nordisk Råds Musikkpris

Nordisk Råds Musikkpris ble etablert i 1965 og ble opprinnelig delt ut hvert tredje år til en komponist fra et av de nordiske landene. Siden 1990 har prisen blitt delt ut hvert år vekselvis til en levende komponist og til enkeltkunstnere eller grupper. I 1997 ble de selvstyrte områdene, Færøyene, Grønland og Åland også gitt tillatelse til å nominere sine egne musikere til prisen. Det er ingen begrensning på sjanger når prisen deles ut til en komponist. Det må imidlertid gå til en levende komponist. Arbeidet må oppfylle en høy kunstnerisk standard og være nyskapende innenfor sin sjanger. For å bli nominert til prisen må man være en aktiv, praktiserende musiker. Den musikalske aktiviteten må karakteriseres som nyskapende og av høy kunstnerisk og teknisk standard. Juryen legger stor vekt på at kunstneren har kontinuitet i arbeidet, samt arbeid som blir ansett som nyskapende innenfor sin musikksjanger. Nordisk ministerråd oppnevner en nordisk jury som velger prisvinneren. Juryen består av ett medlem fra hvert av de fem nordiske landene.

I de tilfeller hvor det er bidrag fra de selvstyrte områdene, har en representant for området rett til å ta del i arbeidet med bedømmelseskomiteen. Medlemmer av komiteen må være eksperter på musikken i sitt eget land og så langt som mulig også i musikken i sine naboland. Det forutsettes at utvalget vil samle informasjon om musikk fra de musikalske sjangere som ikke er direkte representert i komiteen, og opprettholde kontakten med de relevante musikkuttrykkene. De nasjonale medlemmene i komiteen foreslår hvem som skal nomineres. De selvstyrte områdene kan også sende inn forslag. To nominasjoner er sendt inn fra hvert land og en hver fra de selvstyrte områdene. Beslutningen om prisvinner blir gjort senest én måned før premieutdelingen. Prisen, som administreres av Nordens Hus på Færøyene er, i likhet med priser for litteratur, film og for natur og miljø, på 350.000 danske kroner (ca. 47.000 Euro). Blant de tidligere vinnerne er den norsk-samiske sangeren Mari Boine, den islandske sangeren Björk, den danske trompeteren Palle Mikkelborg, den finske komponisten Kaija Saariaho og den svenske dirigenten Eric Ericsson.

I år er det flere musikere innenfor vår «sektor» som er nominert til prisen, en pris helt i tråd med salt peanuts* formål, om å satse på den nordiske musikken.

I år er følgende musikere nominert:

Simon Steen-Andersen (Danmark) for hans «Black Box Music»

Jacob Bro (Danmark) for «Balladeering-Time-Desember Song»

Lotta Wennäkoski (Finland) for «Jong»

M. Heiniö & J. Sittanen (Finland) for «Eerik XIV»

Tróndur Bogason (Færøyene) for «Barbera»

Hildur Guðnadóttir (Island) (bildet) for «Undir tekur yfir»

Hildur Guðnadóttir et al (Island) for «Solar 5: Journey to the Center of Sound»

Marius Neset (Norge) for «Lion»

Øivind Torvund (Norge) for «Constructing Jongle Books»

Jesper Nordin (Sverige) for «Frames in Transit»

Fredrik Högberg (Sverige) for «Ice Concerto»

Skriv et svar