Støtt/support salt peanuts*

Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nordheimprisen 2022 til Jan Martin Smørdal

Jan Martin Smørdal er tildelt Arne Nordheims komponistpris for 2022. Jan Martin Smørdal er komponist og musiker, medstifter og medlem av Ensemble neoN.

Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet i 2001, i forbindelse med komponistens 70-årsdag. Maja Ratkje mottok den første Arne Nordheims komponistpris i 2001. Prisen blir delt ut annet hvert år under Ultimafestivalen. Nordheimprisen blir i år utdelt som del av Ultima på MUNCH 16. september i forbindelse med en portrettkonsert med verk av prisvinneren. Prisen overrekkes av statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann i Kultur- og likestillingsdepartementet. Vinneren mottar et diplom, samt et prisbeløp på 200.000 kroner.

Smørdal har utøvende bakgrunn fra bandmiljøer, med fokus på eksperimentering og improvisasjon. Etter studier ved Norges Musikkhøgskole spilte han med blant annet Jenny Hval og Jessica Slighter. Han var med og etablerte samtidsmusikkollektivet Ensemble neoN i 2008. I løpet av de siste 15 årene er han etablert seg som en etterspurt og svært aktiv komponist.

Smørdal er i dag en etablert samtidskomponist med bred musikalsk bakgrunn. I årene etter har han utviklet og skrevet en stor samling verker for mange ulike kombinasjoner. Han arbeider med soloformat, kammerbesetninger, sinfonietta, kor, orkester, og installasjoner. Arbeidene hans tar ofte utgangspunkt i imitasjonsreaksjoner, og henter inspirasjon fra flokkdannelser i naturen.

Fra juryens begrunnelse om prisvinneren:

Prisvinneren er en pioner i sitt fordomsfrie forhold til musikalske sjangre og musikkproduksjon. Erfaring og kompetanse fra ulike musikkstiler, også som utøver i pop- og jazz-feltet, bidrar til klanglig sensitivitet og originalitet. I noen av hans beste verker er rollene som komponist og produsent (som i popmusikk) umulig å skille, noe som ofte fører til et helt unikt lydunivers, hvor hver detalj framstår villet og musikalsk reflektert.

Han er inkluderende i sitt samarbeid med musikere og solister, som ofte bidrar med vesentlige kreative bidrag inn i komposisjonene. I denne inkluderende og åpne holdningen ligger en tilgjengelighet, en umiddelbarhet, som om musikken sier vær så god, stig på, kom innenfor, det er plass til deg også!

Prisvinnerens originale komposisjonspraksis bidrar til å bevege musikkfeltet.

Vi gratulerer!

Hovebilde: Jan Martin Smørdal og juryens leder Tanja Orning. Foto: Sigrid Traasdahl / Ultima

Skriv et svar