Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nordic Music Price til Benedicte Maurseth

Benedicte Maurseth fra Eidfgjord en vokalist og musiker innenfor den tradisjonelle, norske folkemusikken. Hun er født den 7. februar 1983, og har fått prisen for sin plate «Hárr» på selskapet Hubro.
Maurseth startet å spille fele da hun var syv år, og har studert med mesterspelemannen Knut Hamre. I tillegg til studier ved Universitetet i Bergen (mellomfag i kunsthistorie) har hun studert ved Ole Bull-akademiet på Voss i perioden 2004-06. Hun fordypet seg i barokk-instrumentet viola d’amore ved siden av hovedinstrumentet hardingfele. Maurseth er også en begavet kveder, og jobber som frilansmusiker med base i Bergen. Siden 2005 har hun spilt mange konserter både nasjonalt og internasjonalt både som soloartist og i samarbeid med andre (blant annet i USA, Canada, India, Tyskland, Belgia og Island). I Tyskland spilte hun på Rudolstadtfestivalen i 2010 og på ‘folkBALTICA’ 2011.

Maurseth har sammen med Knut Hamre, Nils Økland og Sigbjørn Apeland gitt ut albumet Rosa i Botnen i 2006, en produksjon med tradisjonsmusikk fra Hardanger, spilt på feler fra 1600- og 1700-tallet. Dette er de eldste hardingfelene som er bevart. Maurseth spilte med Berit Opheim, Åsne Valland Norli og Kristin Skaare i 2008 på albumet Fodnes, basert på folketoner fra Hardanger som var samlet inn av Geirr Tveit. I 2009 komponerte hun ny musikk til en teaterversjon av Jon Fosses Andvake, og hun opptrådte på scenen sammen med skuespiller Svein Tindberg. Denne musikken ligger til grunn for den første soloplaten hennes, Alde (2010). Hun har også ved flere anledninger spilt sammen med Jon Fosse. Sammen med Gabriel Fliflet, Stein Urheim, Kristoffer Voght og Per Jørgensen ga hun ut albumet Åresong i 2011, med tekster av Jon Fosse. Åresong var et bestillingsverk til Festspillene i Bergen i 2010.

I 2018 ga hun ut albumet Tidekverv sammen med Berit Opheim, Rolf Lislevand og Håkon Stene og i 2019 sitt andre album med navnet Benedicte Maurseth. For Tidekverv fikk hun NOPAs musikkpris for 2017 og ble dessuten nominert til Folkelarmprisen 2019 for begge albumene i åpen klasse og klassen solo. På Vossa Jazz tidligere i år gjorde hun prosjektet Máni sammen medfiolinisten Sarah-Jane Summers og lysdesigneren Randiane Sandboe.

Innspillingen «Hárr», ble anmeldt på salt peanuts* av vår anmelder Eyal Hareuveni i februar i år, og hans overstrømmende anmeldelse kan du lese HER. salt peanuts* gratulerer Benedicte Maurseth med prisen.

(Foto: Rikscenen)

Skriv et svar