Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Ny digital notekatalog skal fremme formidling av norsk kunstmusikk

15 700 verk av 376 norske komponister blir nå lagt ut i en ny digital notekatalog ved Nasjonalbiblioteket. Gjennom NB noter blir kunstmusikk fra 1940-årene og fram til i dag tilgjengelig for orkestre og musikere både i Norge og internasjonalt.

– Den nye nettkatalogen er et viktig verktøy for å synliggjøre det norske repertoaret av kunstmusikk, sier seksjonsleder for musikk ved Nasjonalbiblioteket Richard Gjems. – Katalogen vil gjøre det enklere for komponistene å formidle musikken sin, og samtidig får orkestre og musikere lett tilgang til et rikt notemateriale.

Gjems framhever bredden i notekatalogen, som rommer alt fra Geirr Tveitts «Konsert nr. 2 for hardingfele og orkester, op. 252 ‘Tri fjordar’» (1963) til Therese B. Ulvos rykende ferske verk «In the Cage» (2019).

Nasjonalbiblioteket har jevnlig kontakt med de nålevende komponistene som er registrert i katalogen, og hver uke mottar NB noter helt nyskrevne verk. Det er stor interesse for notematerialet, og det kommer bestillinger fra hele verden.

– Staben på NB noter får stadig henvendelser fra hele Europa, USA, Asia og Australia, forteller Gjems. – Norske komponister og musikere har store nettverk, og vi ser at de ikke er redde for å anbefale verker fra sine komponistkollegaer for andre musikere.

Gjennom NB noter utgir Nasjonalbiblioteket norske verk som ikke blir publisert av musikkforlag i Norge eller utlandet.

– NB noters utgivelser dreier seg om samtidsmusikk og klassiske komposisjoner som i utgangspunktet ikke anses å ha et stort kommersielt potensial. Men fordi den nye nettkatalogen også gir tilgang verk som er utgitt av musikkforlag, blir den en inngang til hele det nyere repertoaret av norsk kunstmusikk, sier Gjems.

Søkefunksjoner
Den nye nettkatalogen gir mange muligheter for søk og filtrering. Fritekstsøket kan filtreres på besetning og antall instrumenter, varighet, komposisjonsår og om verk er tilgjengelig for kjøp eller leie hos NB noter. Verk som er utgitt på forlag, vises med en lenke som henviser direkte til forlaget verket er tilgjengelig fra. I tillegg kan man filtrere for verk som er skrevet av kvinnelige komponister, noe som er etterspurt av flere brukere.

NB noter trykker vanligvis opp notene som bestilles, men det er også mulig å få notene tilsendt som PDF-filer. Stadig flere bruker digitale løsninger og lesebrett til både innøving og framføring av musikk, og for mange er det en fordel å få notene tilsendt på e-post raskt etter at bestillingen er mottatt.

Besøk NB noter HER

Skriv et svar