Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Ny Keith Jarrett solo ECM-boks

Mange av oss har hele serien stående i hylla. Det starter med «Facing You» og «Köln Concert» og fortsetter med «Bremen/Lausanne», «Vienna», og så videre – og så kommer de nyere, som «Rio», «Testament – Paris/London». Tronende midt oppe i det hele står 6-CD-boksen «Sun Bear Concerts».

Keith Jarretts solo-piano-spill har på mange måter vært et «soundtrack of our lives», siden vi hørte de første ECM-utgivelsene og ble fanget inn i mystikken. Hva var det som foregikk her?

Nå skal rekken av plater få følge av en boks til. Den 4. november slipper ECM et 4-CD-sett «A Multitude of Angels» med opptak fra solokonserter i Italia i oktober 1996 – for nøyaktig tjue år siden. Boksen har opptak av fire komplette konserter i Modena, Ferrara, Torino and Genova. Disse konsertene ble holdt 23., 25.. 28. og 30. oktober.

I tillegg omfattet denne Italia-turneen en konsert i Napoli 21. oktober. Hvorfor denne konserten ikke er inkludert i boksen, vet vi ikke på det nåværende tidspunkt.

Disse fem konsertene representerte slutten på Jarretts første periode av solokonserter, og markerer med det slutten på hans konserter basert på 40-60 minuter lange friformige improvisasjoner – hver av disse konsertene omfattet gjerne to slike deler. Jarett beskriver det slik, «these were the last concerts I played having no breaks within each set».

Etter dette skulle det gå over to år før han spilte offentlig igjen – til 14. november 1998 da han spilte med Standards-trioen i Newark, New Jersey. Det var i disse to årene han var diagnostisert med et kronisk tretthetssyndrom.

Med unntak av to solokonserter i Tokyo i september 1999, skulle det gå helt til oktober 2002 før han ga solokonserter igjen. Tre konserter – to i Tokyo og en i Osaka – ble avholdt hvorav to av dem gikk inn i ECM-utgivelsen «Radiance».

Nå hadde Jarretts format endret seg – solokonsertenes sett besto nå av sekvenser med improvisasjoner.

Etter å ha konsentrert seg i flere år om konserter med Standards-trioen, har han i 2014, 2015 og 2016 så godt som ensidig holdt solokonserter – med unntak av de aller siste konsertene med Standards-trioen på slutten av 2014.

Den nye boksen forteller derfor en viktig del av historien om Keith Jarrett. Opptakene ble gjort av Jarrett selv på digital tape – DAT – og skal etter sigende være eksellent.

Keith Jarrett avslutter i omtalen av opptakene med: «Jazz is ever present here, alongside my deep closeness with classical music (modern and ancient, Ives and Bach), I can only hope you can have the extraordinary experience I had upon re-discovery of this music».

A Multitude of Angels

Disc 1 (Modena) – Part I/Part I/Danny Boy

Disc 2 (Ferrara) – Part I/Part II/Encore

Disc 3 (Torino) – Part I/Part II
Disc 4 (Genova) – Part I/Part II/Encore/Over The Rainbow

Tekst: Johan Hauknes

Kilder: DownBeat og keithjarrett.org

Skriv et svar