Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nye navn til Moldejazz

Lizz Wright, Karpe Diem, Trondheim Jazzorkester & Skrap, Lemaitre, Anna Högberg Attack, Ivan Ave, Eyolf Dales Wolf Valley og Mutual Intentions til Moldejazz.

Stjernevokalisten Lizz Wright kommer til årets Moldejazz med nytt materiale og eget band. På Romsdalsmuseet fredag 22/7 blir det trippelkonsert med hiphop-funnet Ivan Ave, elektronika-favorittene Lemaitre og Norges råeste live-band, Karpe Diem. Ivan Ave blir også å møte på klubbnatta på Plassen sammen med kollektivet Mutual Intentions. Sparebank1 JazZtipendiatene Skrap gjør sitt nyskrevne verk for Trondheim jazzorkester tirsdag 19/7 og senere samme kveld blir det fritt og lekent i Storyville med det spennende nye bandet Anna Högberg Attack. Lørdag 23/7 avsluttes konsertrekka kl 20.00 på plassen med verdenspremiere på Eyolf Dales Wolf Valley, et ny band med nyskreven musikk.

Lizz Wright gjestet Molde med stor suksess som en del av gruppa «Sing the Truth» i 2011, sammen med Dianne Reeves og Angelique Kidjo. Nå er hun tilbake med nytt repertoar og nytt band, etter lanseringen av sitt siste kritikerroste album «Freedom & Surrender» høsten 2015. Albumet inntok sporenstreks førsteplassen på Billboards jazzliste. Den fantastiske stemmen som behersker jazz, funk og soul i like stor grad, bretter seg ut i all sin prakt gjennom et variert repertoar. Etter en konsert i New York sist høst kunne vi lese nærmest ekstatiske kritikker. Da Wright besøkte Oslo i 2006 trillet Aftenposten til terningkast seks, og skrev at dette var en spesiell konsertopplevelse som vil leve lenge i minnet. På åpningsdagen under Moldejazz stiller hun på scena i Teatret Vårt, så også festivalpublikummet kan nyte hvert minutt sammen med henne. Den intime salen medfører at forholdene ligger maksimalt til rette for å oppleve en av vår tids store sangerinner.

Lizz Wright – vokal, Chris Rosser – gitar, Kenny Banks – keyboards, Nicholas D’Amato – bass og Brannen Temple – trommer.

Karpe Diem gjorde stor suksess sist de var på Moldejazz i 2013. Den gang spilte de etter Kendrick Lamar, men før John Legend. Etter å ha vunnet alt som finnes av norske musikkpriser er nå bandet tilbake som headlinere. Karpe Diem var først ute med mye innen sin sjanger: De var de første hip-hop-artistene som toppet Norges offisielle singelliste, VG-lista Topp 20, de første til å motta Norges store musikkpris: Årets Spellemenn, de første de å selge ut Oslo Spektrum og i 2012 spilte de som første norske hip-hop-artister på den internasjonale Nobelkonserten. Karpe Diem har vunnet samtlige av de gjeveste prisene norsk musikk har å tilby: Spellemannpriser, Alarmprisen, P3 Gull og MTV Europe Music Awards pris. Duoen har sluppet 4 singler fra sin etterlengtede og kommende plate Heisann Montebello, alle med stor suksess.

Lemaitre Mye har skjedd siden elektronikakometene Ketil Jansen og Ulrik Denizou Lund i Lemaitre spilte på Moldejazz i 2013. Den gangen leverte duoen en konsert som det ble snakket om i lang tid etterpå, og satte standarden for festivalens klubbnetter på Plassen. Påfølgende år signerte duoen internasjonalt på labelet Astralworks og flyttet til Los Angeles. I år slapp gruppa EP’en 1749 til stor interesse både fra et internasjonalt publikum og presse, og bandet har turnert store deler av verden på vårparten. Til Romsdalsmuseet 22/7 har bandet med seg et bredt spekter av gjestevokalister.

Hiphop-funnet Ivan Ave er et bevis på at den norske musikkscenen i 2016 tenker og låter mer globalt enn noen gang. Med stor kjærlighet for soul og jazz i sine beats, en gudbenådet tekstlig flow på engelsk og en internasjonal visjon, har telemarkingen Eivind Øygarden et stadig voksende publikum. Eivind fullførte nylig en lang turne over hele Europa med produsenten og musikeren MNDSGN, som også deltar på Ivan Aves siste og fantastiske utgivelse Helping Hands (2016). På Moldejazz står Ivan Ave på scena med produsenten Fredfades og Kristoffer Eikrem som per i dag utgjør en betydelig del av Ivan Aves sound.

Mutual Intentions Samme dag som rapperen Ivan Ave står på scenen på museet, tar han også med seg hele sitt crew og kollektiv Mutual Intentions til Plassen og disker opp med en skikkelig feststemt natt bestående av hiphop, soul, jazz, DJs, videokunst og samspill. Mutual Intentions arrangerte i høst Norges første Boiler Room – verdens største plattform for streaming av livekonserter. Det ga mye oppmerksomhet og køen utenfor Ingensteds i Oslo ble lang. Nå flyttes hele konseptet til Molde og på scenen presenteres en rekke forskjellige artister, så vel som flere DJs og videokunstnere; Ivan Ave, Fredfades, Charlotte Dos Santos, Yogisoul, SRAW, LumiHD, Kristoffer Eikrem, Bendik Hovik Kjeldsberg, Arthur Kay Piene og Erik Treimann.

Trondheim Jazzorkester og Skrap Heida Mobeck og Anja Lauvdal, også kjent som duoen Skrap, ble tildelt det tradisjonsrike Sparebank 1 JazZtipendiatet under Moldejazz 2015. Nå, et år senere, kommer de tilbake med en særs spennende utgave av det alltid kreative og uforutsigbare Trondheim Jazzorkester. Skrap begynte med en felles interesse for støy og motstand i musikk. Letingen etter motstand ledet dem videre fra støymusikk til nærmere utforsking av populærmusikalske byggesteiner, og å implementere flere ulike musikalske elementer som sampling, feltopptak og små komposisjoner i improvisasjonen. Anja og Heida har tatt med seg denne holdningen inn i mer profilerte band som Broen og Skadedyr, og som duo har de samarbeidet med et bredt spekter av kunstnere, fra Jenny Hval og Susanna Wallumrød til Axel Dörner og Christian Wolff. Publikum på Moldejazz kan forvente seg et overflødighetshorn av et verk, hvor Skrap tar i bruk en rekke uventede triks og knep for stadig å overraske oss. Anja og Heida forteller at verket handler om mennesket og hvordan vi forholder oss til virkeligheten i dag. Et universelt tema som burde være interessant for noen og enhver.

Heida Mobeck – tuba/effekter, komposisjoner og Anja Lauvdal – piano/synther, komposisjoner, Marianna Sangita Røe – vokal, Adrian Løseth Waade – fiolin, Mette Rasmussen – altsaksofon, Hanna Paulsberg – tenorsaksofon, Peder Simonsen – tuba, elektronikk, Lasse Marhaug – elektronikk, Ida Løvli Hidle – accordeon, Julie Rokseth – harpe, Lars Ove Fossheim – gitar, Christian Winther – gitar, Eivind Helgerød – perkusjon, Hans Hulbækmo – trommer, Kyrre Laastad – trommer, effekter, lyddesign, Tor Breivik – lyddesign, Ingrid Skanke Høsøien – lysdesign

Anna Högberg Attack I løpet av det siste året har det vært mye hvisking om saksofonisten og komponisten Anna Högberg og hennes seneste prosjekt, Attack. I februar i år forelå debutalbumet til septetten, et album som har blitt mottatt med jubel i internasjonal presse. Utgivelsen viser en bandleder og komponist som er villig til å gå sine egne veier. Låtene er ofte bygd opp rundt tilsynelatende provisoriske og røffe rammeverk som det åpnes for at bandet kan bygge videre på. Uansett fremgangsmåte det seks kvinner sterke bandet måtte velge fører det i hvert tilfelle til medrivende musikk. Enten det buldrer eller hvisker, peker det seg ofte ut tematiskelinjer og melodier man kan hekte seg på. Anna Högberg har vært blant Sveriges mest lovende saksofonister de siste årene, og er blant annet kjent fra band som Doglife, Pombo samt som vital del av forrykende Fire! Orchestra. I Attack har hun med seg fem andre fremadstormende svenske jazzmusikere og improvisatorer:

Elin Larsson (saksofoner), Malin Wättring (saksofoner), Lisa Ullén (piano), Elsa Bergman (bass, samt komposisjonsbidrag) og Anna Lund (trommer).

Eyolf Dales Wolf Valley Det er klart for en verdenspremiere på Moldejazz 2016 når festivalen presenterer Eyolf Dale sitt nyeste prosjekt Wolf Valley, et stjernelag av kreative musikere. Musikken er blitt et sterkt visittkort fra en pianist og komponist på vei oppover, med et originalt lydbilde spesialsydd for hver enkelt musiker. Det velrennomerte britiske plateselskapet Edition Records gir ut albumet med samme navn i forkant av festivalen. Idéen bak prosjektet var å samle et knippe gode venner og kolleger til å fremføre ny musikk i et større format uten å miste bandfølelsen. Som Dale selv sier: «Denne musikken kom til verden på en litt annen måte en mine tidligere soloprosjekter, det viktigste var å finne de rette folka og det rette formatet. Da jeg i fjor sommer bestemte meg for å kontakte mine førstevalg, sa alle ja og prosessen skjøt fart. Med alle disse fantastiske musikerne med på laget lå musikken allerede klar. Måtte bare plukke den opp!» Dale er en svært aktiv utøver på den internasjonale jazzscena og har tidligere gjort seg bemerket både med sine kritikerroste og Spellemann-nominerte soloutgivelser, duoen Albatrosh, Hayden Powell Trio og Tree House-prosjektet med Trondheim Jazzorkester.

Eyolf Dale – piano, Per Zanussi – bass, Gard Nilssen – trommer, André Roligheten – sax & klarinett, Hayden Powell – trompet, Kristoffer Kompen – trombone, Rob Waring – vibrafon og Adrian Løseth Waade – fiolin.

Moldejazz har tidligere lansert Branford Marsalis with Kurt Elling, Ane Brun, Joss Stone, Esperanza Spalding, Chick Corea – Homage to Heroes, Jaga Jazzist, In the Country med Solveig Slettahjell og Knut Reiersrud, Lars Vaular, Kaja Draksler & Susans Santos Silva, Marilyn Mazur’s Shamania, Driving Miles og Ola Kvernberg som Artist In Residence med prosjektene «Mechanical Fair», «Steamdome», «Porkotta» og «Kirsti, Ola og Erik». Dagspass og museumspass er også for salg!

Moldejazz arrangeres fra 18. til 23. juli.

http://www.moldejazz.no

Skriv et svar