Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nyoppdagede opptak med Charles Mingus på 5 LPer

Innspillingen «Jazz In Detroit/Strada Concert Gallery/46 Selden» ble tatt opp under bassisten og komponistens ukelange opphold på Detroits Strata Concert Gallery i 1973.

Denne innspillingen med jazzikonet Charles Mingus gjort med kvintett på Detroits Strata Concert Gallery i 1973, vil bli utgitt av BBE og 180 Proof i november.

Innspillingen ble gjort i et lite lokale som ble drevet av uavhengige plateselskapet Strata Records på Seldon Avenue på begynnelsen av 70-tallet, hvor opptakene ble sendt live av produsenten Robert «Bud» Spangler for den lokale FM-stasjonen WDET. På opptakene får vi høre Mingus sammen sitt faste band i 1972-73, med trommeslageren — som også spiller på sag — Roy Brooks og trompeteren Joe Gardner, pluss pianisten Don Pullen, og saksofonisten John Stubblefield. Roy Brooks og Joe Gardner var fra Detroit.

Disse «tapte tapene» ble funnet av DJ Amir Abdullah, som har gjenutgitt flere av de få, men ikoniske opptakene fra Strata-arkivet de senere årene. Vi skriver «tapte tapene» i gåseøyne, fordi disse opptakene aldri har vært tapt. De har i flere tiår sirkulert blant såkalte tape-tradere og Mingus-kjennere.

Settlisten for dette Mingus-opptaket fra februar 1973 inkluderer «Pithecanthropus Erectus», låta som er oppkalt etter det såkalte Java-mennesket, en tidlig mennesektype som nå er reklassifisert som en Homo erectus erectus. Mingus spilte den inn første gangen i 1956, utgitt på platen med samme navn, og den var en gjenganger på konsertene under Europaturneen med Mingus-bandet i 1970.

På opptakene er også en klassisk Mingus-komposisjon — «Orange Was the Color of Her Dress, Then Blue Silk» — som også ble spilt under 1970-turneen. Men denne bluesen er kanskje best kjent som fast del av repertoaret under Charles Mingus store 1964-turné i Europa, der den er gjengitt på en rekke av de platene som denne turneen ledet til. Første utgivelse av denne låta var på solo-piano Impulse!-plata «Mingus Plays Piano» fra 1963.

«Peggy’s Blue Skylight» er likedan velkjent fra både 1964- og 1970-turneene, mens låta «Celia» har røtter tilbake til «East Coasting» fra 1957. Blues-standarden «C Jam Blues» av Duke Ellington er vel best kjent i Mingus-oeuvret fra live-skiva fra Carnegie Hall i 1974, «Mingus at Carnegie Hall».

Settlisten inkluderer også «The Man Who Never Sleeps» og «Dizzy Profile», den siste visstnok en vals, som aldri offisielt utgitt med Charles Mingus. Den første er med på noen bootleg-utgivelser fra Europaturneen i 1970, mens det er ingen spor av den siste valsen i tidligere opptak av Mingus.

Sporliste:
«Pithecanthropus Erectus»
«The Man Who Never Sleeps»
«Peggy’s Blue Skylight»
Introduction by Bud Spangler
«Celia»
«C Jam Blues»
«Orange Was the Color of Her Dress, Then Blue Silk»
«Dizzy Profile»

Skriv et svar