Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nytt album: John Coltrane og Eric Dolphy på Village Gate, NYC 1961

I juli kommer det ut et album med et tidligere ukjent opptak med John Coltrane. Opptaket er fra Village Gate i New York, gjort i august 1961. Denne gangen er betegnelsen «lost album»
riktigere enn den var forrige gang
. Denne gangen er det en sensasjon.


Inngangen til Village Gate, en helg i august 1961.

 

Etter hans aller siste mellomspill med Miles Davis. i mars 1961 da John Coltrane deltok på låta «Teo» til Davis’ album Someday my Prince Will Come, brukte Coltrane 1961 på å utvikle og foredle spillet til hans da nye kvartett … og kvintett … og til og med sekstett. I løpet av 1960 hadde han fått med seg McCoy Tyner på piano og Elvin Jones på trommer. Bassplassen var hovedsakelig fylt av Reggie Workman. Men dessuten: Coltrane kunne gjerne finne på å invitere andre musikere til å sitte inne på konsertene deres. Art Davis og Donald Garrett bidro som en andre bassist, og det skjedde også at han kunne finne på å spille med to trommeslagere. Roland Kirk skal ha sittet inne med bandet, som også Wes Montgomery. Men ikke minst: Eric Dolphy. Dolphy var en del av Coltranes faste band fra sommeren 1961 og utover i 1962.

I mai 1961 forlot Coltrane plateselskapet Atlantic, og spilte inn sitt første album for det nye platemerket Impulse! Den drivende A&R-mannen Bob Thiele skulle komme til å bli en viktig samarbeidspartner for Coltrane de neste årene. Med på laget til dette albumet, Africa/Brass, tok Coltrane med seg mange musikere, blant annet, og ikke minst, saksofonisten Eric Dolphy. Dolphy var også med på den siste Atlantic-sesjonen i mai 1961, studiosesjonen som skapte albumet Olé Coltrane.

Sommeren 1961 brukte Coltrane flittig til å sikre spillejobber for sitt nye band. I midten av juli hadde bandet et 14 dagers residentskap på Village Gate. Den siste helgen av dette residentskapet tok Eric Dolphy i mot Coltranes invitasjon — etter at han hadde avsluttet residentskapet på Five Spot med Booker Little. Coltrane beskrev selv det som skjedde:

— Yeah, he just came in and started playing. He played … he brought his horn down and sat in. And, it was on a weekend [antakeligvis 21.-23. juni 1961], so he just played the whole weekend. And the next job we worked, he came down, I think it was Philadelphia [ca. 24.-29. juli 1961], he said, «Man, I don’t have nothing to do.» He was bored, just sitting around New York, so he said. «I’ll just come on over.» And after a while I just said, «You’re in the band.»

Så da Coltrane og bandet kom tilbake til for et fire ukers residentskap på Village Gate 8. august, til 3. september 1961, var Eric Dolphy med som en del av bandet. Coltrane tok også med Art Davies på bass i tillegg til Reggie Workman for deler av residentskapet. Eric Dolphy reiste til Europa i slutten av august — en reise som bl.a. omfattet vel dokumenterte og kjente konserter i Sverige og Danmark med svenske og danske musikere.

En ung lydtekniker med navn Richard Alderson var ansvarlig for et state-of-the-art lydsystem. En kveld i løpet av residentskapetville Alderson teste systemet. Med én enkelt RCA båndmikrofon hengende over scenen,gjorde han opptak på en spolebåndopptaker. Opptaket var kun til internt bruk og ble aldri spredt. Som del av en samling havnet opptaket til slutt i New York Public Library for the Performing Arts. En Bob Dylan arkivist på jakt etter skjulte skatter kom over dette opptaket.

Opptaket er på 80 minutter, med en sporliste som omfatter 1) «My Favorite Things», 2) «When Lights are Low», 3) Låta som først to år seinere ville få et navn: «Impressions», 4) «Greensleeves» og 5) «Africa». Dette omfatter blant annet det eneste kjente live-opptaket av «Africa». Meg bekjent er «When Lights are Low» Ikke tidligere kjent spilt av Coltrane, med unntak av studioopptaket utgitt på Cookin’ with … med Miles Davis fra oktober 1956.

Etter at de avsluttet på Village Gate ved slutten av første uka i september, dro bandet på turné, blant annet til California. Det var i løpet av denne turneen på Vestkysten at Wes Montgomery skal ha sittet inne med bandet. I slutten av oktober var de tilbake i New York. 24. oktober innledet John Coltrane og bandet et to ukers residentskap på Village Vanguard. Da er vi på kjente marker: en samling med i alt fire CD-er med fantastiske opptak fra Village Vanguard i løpet av dagene 1. – 5. november. En samling alle bør ha!

Det nyoppdagede opptaket blir gitt ut internasjonalt på CD og som dobbelt-LP, på Impulse! 14. juli i år. Plata kan allerede nå forhåndsbestilles her:

Jazz.centerstagestore.impulse

National Public Radio hadde et kort innslag om utgivelsen og et intervju med den eneste av musikerne som fortsatt er i live, Reggie Workman. Opptaket kan du høre her:

NPR All Things Considered on coltrane and Dolphy at Village Gate

Tekst: Johan Hauknes

Skriv et svar