Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Ola Kvernberg med nytt verk på skinner

Ola Kvernberg presenterer sitt nye verk Steamdome på Jazzfest.no i Trondheim i mai og på Moldejazz i juli.

Noen togreiser er råere enn andre, Steamdome er en av dem. De første to stasjonene på reisen er Trondheim Jazzfestival 8. mai og Moldejazz 19. juli. De to festivalene har i samarbeid bidratt til å realisere prosjektet som får urframføring i Trondheim og blir en del av Ola Kvernbergs konsertrekke som Artist In Residence på Moldejazz.

Tittelen på Ola Kvernbergs nyeste prosjekt er ikke tilfeldig valgt. Steamdome er rendyrket perkussiv musikk. Progressiv og brutalt fremadstormende som et løpsk tog. Livsbejaende, surrealistisk og svulmende som Sergio Leones spaghettiwesterns. Ola Kvernbergs forrige utgivelse, suiten The Mechanical Fair, ble med sin særegne miks av klassisk og rytmisk musikk omtalt som «et mesterverk» og «den beste filmen du ikke får se i år» da den ble utgitt i 2014. Steamdome skifter spor og raser inn i et landskap hvor rytmemønstre, puls og groove dominerer. Sjangeren «fenalårswestern» ble brukt for å beskrive den orkestrale forløperen. Beskrivelsen passer muligens enda bedre nå. Med tre av landets mest nyskapende trommiser ombord, byttes buer, strenger og harpiks ut med stikker, metall og og et vell av trommer. Steamdome damper av visuell energi. Musikken snor seg mellom steile klipper, enorme panorama, krappe svinger, stup og nattlandskap hvor det eneste holdepunktet du har, er den suggerende rytmen fra et tog som aldri stanser.

Ola Kvernberg har håndplukket et hardtslående maskineri av musikere til Steamdome. Lokomotivet drives framover av trommisene Erik Nylander (Mechanical Fair, Liarbird), Børge Fjordheim (Morten Abel, Sivert Høyem, Monica Heldal) og Hans Hulbækmo (Broen, Atomic, Moskus) sammen med bassist Nicolai Hængsle Eilertsen (BigBang, Elephant9, Band of Gold). Foruten Ola Kvernberg selv på fele, bratsj m.m. sørger gitaristen og altmuligmannen Øyvind Blomstrøm (El Cuero, Odd Nordstoga, Stein Torleif Bjella), den nytenkende organisten Daniel Buner Formo (Trondheim Jazzorkester, Kobert, Formo Tre & Metall), lydmann Tor Breivik og lysdesigner Ingrid Skanke Høsøien for at alt går på skinner.

Ola Kvernberg er en av Norges mest profilerte jazzmusikere og høster anerkjennelse langt utover landets grenser som musiker, bandleder og komponist. «Det er for tiden ingen jazzfiolinist i verden som matcher Ola Kvernbergs skaperkraft som komponist, arrangør og utøver», skrev Dagbladets Terje Mosnes i anmeldelsen av «Northern Tapes» i 2013. Etter debuten i 2000 har Ola stått i spissen for åtte plater, vært bidragsyter på over femti, og komponert filmmusikk til sju filmer. Han mottok Spellemannprisen for «Liarbird» i 2012, Amandaprisen og Kanonprisen for filmmusikken til «Jag Etter Vind» i 2013, og ble i 2014 nominert til nok en Spellemannpris (The Mechanical Fair), Kanonprisen og internasjonale Grand Scores for beste filmmusikk (Two Raging Grannies).  Han er også kjent for samarbeid med bl.a. Trondheim Jazzorkester, Stian Carstensen, Mathias Eick, Joshua Redman, Grand General, Jimmy Rosenberg, Kristoffer Lo, Motorpsycho, Pat Metheny, Hot Club de Norvége, Thomas Dybdahl og Odd Nordstoga.

Ola Kvernberg har under arbeidet med Steamdome latt seg inspirere av blant andre Fela Kuti, Ennio Morricone, Weather Report, Nigeriansk folkemusikk («Ogene»), Todd Terje og Nils Petter Molvær.

Foto: CF Wesenberg

Skriv et svar