Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Orkesterjournalen og LIRA reddet

Det blir inga nedskärningar i stödet till kulturtidskrifterna. Det står definitivt klart idag sedan kulturutskottet behandlat ärendet igen.

– Det betyder att det är en ren räddning för oss för utan det här stödet hade vi inte kunnat fortsätta, det handlar om närmare 25 procent av våra intäkter, säger Patrik Lindgren (bildet), chefredaktör på kulturtidskriften Lira i Göteborg.

Även på tidskriften Glänta var man idag lättade över politikernas kovändning.

– Det betyder att tidskriften Glänta överlever, det hade vi inte gjort om vi inte hade fått de här pengarna utan det hade varit en katastrof, säger Linn Hansén på tidskriften Glänta i Göteborg.

Tdskrifterna Glänta och Lira i Göteborg får 475.000 respektivt 700.000 kronor årligen i kulturtidskriftsstöd. Något de riskerade att förlora då kulturutskottet för en vecka sedan kom med förslaget att minska stödet till kulturtidskrifterna med 15 miljoner kronor i nästa års kulturbudget. Från dagens 19 miljoner till 4 miljoner kronor.

– Alliansen kommer istället att ta de 15 miljonerna från bidragen till regional kulturverksamhet, som får 1,3 miljarder i statligt stöd.

Det säger moderaternas pressekreterare Oscar Karlflo till Västnytt.

Enligt honom är orsaken till att förslaget dras tillbaka att de lyssnat in de åsikter som kommit fram under veckan som gått. Och några av dem som protesterat är representanter för många av universiteten i Sverige, däribland professor Sven-Erik Liedman från Göteborgs universitet.

– Det förslaget hade inneburit döden för, jag tror de flesta kulturtidskrifterna som finns i Sverige idag, säger Sven-Erik Liedman

(SVT/Västnytt)

Skriv et svar