Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Pat Metheny og Ron Carter, Cory Henry m.fl. til Molde!

Pat Metheny / Ron Carter, Cory Henry – The Revival, Wadada Leo Smith – Golden Quartet, Gard Nilssen’s Acoustic Unity og Lalaland feat Django Bates kommer til Moldejazz i perioden 18-23. juli i år.

Det blir et unikt mestermøte når to av verdens mest markante og meritterte musikere, Pat Metheny og Ron Carter, gjør duokonsert under årets Moldejazz. Orgel-fenomenet Cory Henry, kjent fra Snarky Puppy, kommer for første gang til Norge med sitt prosjekt The Revival. Frijazz-legenden Wadada Leo Smith gjør sin første konsert i Skandinavia noensinne, det blir et spennende nytt møte med drevne norske musikere og Django Bates og en av landets mest aktive trommeslagere, Gard Nilsen, kommer med sitt eget band Acoustic Unity. Sammen med dette slippet legges også billetter til Jazzintro ut.

Pat Metheny / Ron Carter

Sist Pat Metheny spilte duo med kontrabass var det Charlie Haden som sto bak bassen, og de gjorde albumet «Beyond the Missouri Sky» som umiddelbart ble en bestselger med nedslagsfelt langt utover hardcore jazzfolk. Da duoen i 2001 besøkte Moldejazz fylte de storsalen i Idrettens Hus to ganger. Etter Hadens død i 2014 regnet mange med at tiden for gitar/bass-duo var over for Methenys del. Det var den heldigvis ikke. Nå har han alliert seg med selveste Ron Carter, bassisten som i mer enn femti år har vært en musikalsk bauta i samspill med folk som Miles Davis, Cannonball Adderley, Herbie Hancock og en røys andre stjerner – alle har de ønsket å spille med Carter.

Duo-konserten med Pat Metheny og Ron Carter kan bli en once-in-a-lifetime-opplevelse. Moldejazz-veteran Petter Pettersson betegner denne kvelden i Bjørnsonhuset 19. juli, som allerede har en utsolgt Chick Corea-konsert, som en «historisk Moldejazz-kveld».

Cory Henry – The Revival

Orgel-fenomenet Cory Henry er kjent fra Snarky Puppy, bandet som fikk sin norgesdebut på Moldejazz i 2014. Men han har også andre prosjekter på gang, og kommer til Molde med ett av disse, The Revival. Corys første orgelalbum «First Steps» ble innspilt i 2014, og havnet umiddelbart på toppen av Itunes’ jazzliste. Henry kombinerer jazz og gospel på Hammond B3-orgel slik ingen andre har gjort før ham. Vi møter en leken, utadvendt og virtuos musiker som får orgelet til å snakke, le, gråte og klage. En konsert med organisten Cory Henry er en medrivende opplevelse i dynamikk og følelser – utenfor det meste du noen gang har hørt tidligere. En ny jazzstjerne er i emning, og Moldejazz er først ute med å presentere ham i denne settingen her i landet.

Wadada Leo Smith – Golden Quartet

Trompetisten, komponisten og bandlederen Wadada Leo Smith er en gigant innen moderne amerikansk jazz. Han er attpåtil en av et kun fåtall jazzkomponister som har blitt nominert til den prestisjetunge Pulitzer-prisen i musikk (2013). Tross markant posisjon og høy stjerne blant et dedikert publikum så vel som hos kritikere, er han noe mindre kjent på disse breddegrader. En av grunnene til det kan være at han sjelden har spilt konserter i de nordlige delene av Europa. Når han nå endelig kommer til Norge og Moldejazz, vil det forhåpentligvis ikke bare føre til en minneverdig konsertopplevelse, men også en fornyet oppmerksomhet rundt Leo Smith og hans unike musikk, og et håp om flere konserter med ham i nær fremtid.

Golden Quartet, bandet Leo Smith har med seg til Moldejazz, er blant trompetistens lengstlevende prosjekter. Pianisten Anthony Davis har vært med hele tiden og bassist John Lindberg har også jobbet sammen med Leo Smith i flere år. Bak trommene finner vi briljante Pheeroan AkLaff. Musikken til Golden Quartet er gjerne inspirert av personer og hendelser i Civil Rights-bevegelsens historie i USA, fengslende musikk fremført i intrikat samspill mellom fire musikere av ypperste merke. Moldejazz er stolt av å være første i Skandinavia til å presentere dem.

Lalaland feat Django Bates

Pianisten Django Bates må sies å være en av de mest markante musikalske stemmene fra øyriket i vest de siste 20 årene. I Norge er han mest kjent for samarbeider med Sidsel Endresen, på hennes fantastiske ECM-plater. Han har også ledet storbandet Delightful Precipe gjennom flere kritikerroste plater, og har inspirert flere generasjoner musikere både som komponist og pianist.

Etter flere års samarbeid har Per Jørgensen, Ole Morten Vågan og Håkon Mjåset Johansen jevnlig invitert inn gjestemusikere fra forskjellige leire til sitt univers; bl a Jonas Kullhammar, Morten Quenild m. fl. Denne gangen har de vært så heldige å få med seg Bates, og musikken ventes å befinne et lekent sted, seg i skjæringspunktet mellom spontant komposisjon og fri improvisasjon.

Gard Nilssen’s Acoustic Unity

I løpet av de siste 10 årene har Gard Nilssen etablert seg som en av landets mest aktive og ettertraktede trommeslagere. Han er kjernemedlem i band som Puma, Bushman’s Revenge, Team Hegdal og i senere tid Zanussi 5, sentral i backingbandet til Susanne Sundfør, samt medvirket i en rekke andre større og mindre prosjekter. En på alle måter imponerende CV som inneholder ulike former for kontemporær jazz, akustisk som elektrisk, samt annen eksperimentellvillig musikk. En slags rød tråd går det likevel igjennom alle prosjektene han medvirker i; energi, spilleglede, kreativitet og kvalitet.

Gard Nilssen var i år nominert to ganger for Spellemannprisen i klassen jazz, som medlem av Team Hegdal samt for sitt eget band, Gard Nilssen’s Acoustic Unity. Bandet platedebuterte i fjor med forrykende Firehouse på Clean Feed, et album med energisk, spenstig, tidvis kompleks men samtidig i høyeste grad medrivende jazz som frisker opp det klassiske saksofon, bass og trommer-formatet.

Jazzintro

Jazzintro har vært arrangert annethvert år siden 1998, og arrangeres i 2016 for tiende gang. Vi inviterer først til finale i Storyville klokken 16:00 onsdag 20/7, så til vinnerkonsert klokken 22:00 samme sted.

Det er Norsk jazzforum og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro.  En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demo-materiale. Juryen for Jazzintro 2016 består saksofonist og Spellemannvinner Eirik Hegdal, pianist Helge Lien, gitarist Bjørn Vidar Solli og saksofonist Sissel Vera Pettersen.  Juryleder er fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen.

De utvalgte bandene vil i løpet av våren og sommeren 2016 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale på Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2016.

Dette bandet vil de påfølgende to år få en lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipendet på 150 000 kroner.

Blant tidligere vinnere av Jazzintro er Monkey Plot, Mopti, Albatrosh og In the Country.

 

Skriv et svar