Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Pianisten Birgit Lindberg har avlidit

Den svenska jazzpianisten, kompositören och pedagogen Birgit Lindberg avled på fredagsmorgonen (4/8).  Hon blev 85 år och har ett långt musikliv bakom sig.

Musiken har alltid funnits för Birgit, från fascination för klassisk musik till jazzen som ledde henne till flera jazzalbum med kända svenska jazzmusiker. Det var i Stockholm hon föddes och sög åt sig jazz på 50-talet, en tid då tidningar ordnade tävlingar i jazz och som 15-årig pianist van Birgit Aftontidningens AT-jazzen 1953.
”Osannolikt begåvad…, skrev jazzprotegen om henne, den enda kvinna som var med i tävlingen. Året därpå vinner hon igen och slår ut pianokonkurrenten, en man. Detta är det år då hon är omgiven av blivande stjärnor inom jazzen, Eje Thelin, Bosse Skoglund och Georg Riedel som blev just Årets stjärnskott.

Det gick strålande för Birgit och Nalens Topsy Lindblom utsåg henne till huspianist. Birgits väg mot jazzen gick via klassiskt piano hos pianolärare Ebbesen. Hon kunde sina pianoläxor utmärkt till Ebbesens glädje. Han såg i henne troligen en konsertpianist. Efter Nalen-åren och tävlingar i musik i Vinterpalatset fortsatte Birgit i den populärare underhållningsbranschen, 1957 åker hon på turné med skådespelaren Anders Andelius som producerade ett musik-,och showprogram med turnerande från Skåne till Jämtland och Norge.

Lill Babs, Siw Malmkvist och Svante Thuresson är andra som anlitade Birgit för samarbeten. Musik, parodier och modevisning var konceptet. Birgit blev musiklärare 1972, i Lycksele ändrade hon musikundervisningen radikalt, det lyssnades inte bara klassisk musik utan också jazz och hårdrock och man satt i halvcirkel. Birgit drog också iväg till konsert i Stockholm med barnen till en av Metallicas konserter.

Efter många år i Lycksele och mamma till nio barn flyttade Birgit till Umeå, engagerades både av SVT och Midgårdsskolans estetiska program. I Umeå har hon framträtt ett flertal gånger bland annat med sångerskan Marlen Widmark. Torsdagsspelningar i hennes lägenhet med spelvännerna Lars Enmark och Kenneth Österlund har varit frekventa i rummet med flygeln som upptog halva rummet. Birgit återvände alltså till jazzen efter många års paus. Det blev åtta CD från 1999 då _My Foolish heart_ kom till _Blame it onmy Youth_, där hon bl.a spelade med Fredrik Lindborg. Birgits spel är mjukt och lyhört, aldrig i dissonans, så har många tyckt… Bland utmärkelserna märks Svensk Jazz  Lifetime Achievement som hon tilldelades 2021.

Text: Kenneth Ögren
Foto: Malin Grönborg

Skriv et svar