Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Programmet klart for Tampere Jazz Happening

En av våre favorittfestival ligger i byen Tampere i Finland, og hvert år, første weekenden av november, arrangerer man sin Jazz Happening på tre scener rundt det lille torget ved kjøpesenteret Tullintori.

I år starter man torsdag 2. november med gratiskonsert i Klubi. Da setter man fokus på Estland, og vi får høre en av de mest spennende pianistene fra landet, pianisten Kirke Karja Quartet, vokalisten Kadri Voorand duo med bassisten Mihkel Mälgand og kvartetten Heavy Beauty, med saksofonisten Liudas Mockunas, gitaristen Jaak Sooäär, bassisten Henno Kelp og trommeslageren Andrus Lillepea. Tre band med musikere som de senere årene har markert seg sterkt i jazzen langs Østersjøen.

Fredag 3. november starter med utdeling av YRJÖ- prisen 2017. Den viktigste jazzprisen i Finland, før i kan oppleve saksofonisten Shabaka Hutchings og bandet The Ancestors. Hutchings holder til i England, men har sin bakgrunn fra Barbados, og han kommer med musikere og musikk fra Sør-Afrika.

Samme kveld kan man oppleve saksofonisten Steve Coleman & Five Elements, et band som har holdt det gående en del år, og som spiller blues godt blandet sammen med funk, soul og jazz. I bandet finner vi blant annet den spennende trompeteren Jonathan Finlayson.

Men fredagskvelden slutter ikke der. Vi kan også høre trommeslageren Tony Allan, som skal hylle kollega Art Blakey, og de finske bandene Sid Hille & Foreign Friends (med den fine vokalisten Anni Elif Egecioglu (Elifantree), Njet Njet 9 og Jukka Eskola Soul Trio, før kvelden rundes av med trioen The Comet is Coming fra England.

Mye afrikanske rytmer og toner denne fredagen, så da kan man kanskje forvente med «streit» jazz lørdagen.

Da starter man med tre band på dagkonserter, islandske Sunna Gunnlaugs med den finske trompeteren Verneri Pohjola (som kom ut med den fine platen «Pekka» for kort tid siden), trombonisten Samuel Blaser med saksofonisten Oliver Lake og til slutt i denne første «bolken» trompeteren Erik Truffaz Quartet.

Andre «bolk», eller kveldskonsertene i Pakkahuone, som er festivalens hovedscene, åpner med bandet The Fifth Man, et spennende og friskt lag fra de britiske øyer, bestående av saksofonisten Evan Parker, gitaristen John Russell, turntableutøveren Matt Wright, Walter Prati på live electronikk og John Edwards på bass. Deretter følger den norske sammensetningen Trails Of Souls, med in the country, gitaristen Knut Reiersrud og vokalisten Solveig Slettahjell. Før kveldskonsertene i hovedsalen avsluttes med franske Thomas De Pourquery & Supersonic. Salt-peanuts.eu hørte dette bandet for kort tid siden i Santa Teresa på Sardinia, og kan love morsom, spennende og medrivende musikk.

I Telakka er det også tre finske band som holder hus denne kvelden. Adele Sauros Quartet, veteranen Eero Koivistroinen Quartet og Virta, mens kvelden rundes av i de sene nattetimer med trommeslageren Jojo Meyer og bandet Nerve.

Søndagen opprinner med tre dagskonserter i Pakkahuone. Og det starter med det sveitiske bandet Nik Bärtsch’s Mobile, før vi får New Zion with Hamid Drake, en trio bestående av pianisten og keyboardisten Jamie Saft, bassisten Brad Jones og trommeslageren og Tamperevenn Hamid Drake. Før formiddagsøkta avrundes med Dhafer Youssef (oud, vokal), Aaron Parks (piano), Matt Brewer (bass) og Justin Faulkner (trommer). En relativt ny sammensetning fra Youssef som vi gleder oss til.

Så rundes den offisielle delen av Tampere Jazz Happening 2017 av med den sveitsiske vokalisten Lucia Cadotsch og hennes band Speak Low, bestående av saksofonisten Otis Sandsjö og bassisten Petter Eldh, et band vi har skrevet mye positivt om på salt-peanuts.eu.

Datoene er 2. til 5. november, og det er bare å bestille tur til en av våre desiderte favorittfestivaler!

Les mer på festivalens hjemmeside

Tekst: Jan Granlie

Skriv et svar