Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Programmet klart for Vossa Jazz

Etter to år med avlysninger og utsettelser, er «vårens vakreste eventyr» nå i rute igjen, og årets festival arrangeres, slik den skal, i weekenden før påske, som i år er 8. til 10. april.

Og ikke har Trude Storheim og de andre ildsjelene klart å sette sammen ett utmerket program: De har også gjort avtale med VY om rabatt på «jazztoget» fra Oslo til Voss denne weekenden (les mer om det HER.

Men på en jazzfestival er det både det å møte gamle (og noen nye) venner viktig. Og hvert år er Vossa Jazz blitt et sted hvor en rekke gamle kjente møtes, og for mange er dette eneste gangen i året man møtes alle sammen, noe som skaper en helt egen stemning på festivalen.

Men det er musikken som er det aller viktigste. Og i år mener vi på salt peanuts* at de ansvarlige har satt sammen et usedvanlig godt program.

5 bestillinger
Først må man sette fokus på årets «Tingingsverk», og i år er det pianisten Andreas Ulvo (bildet)som har fått det ærefulle oppdraget. Han har kalt verket for «Vindall», og med seg på scenen har han Helga Myhr på hardingele, vokal, Håkon Aase på fiolin, Giovanna Pessi på barokkharpe, Tanja Orning på cello, Mats Eilertsen på bass og Helge Andreas Norbakken på perkusjon.

Men det er flere bestillinger på Vossa Jazz i år. Og det starter på fredag kl. 20:00 i Gamlekinoen med den danske saksofonisten Signe Emmeluth, og hennes verk «Banshee» hvor hun har med seg Guoste Tamulynaïte på piano og vokal, Guro Moe på basser og vokal, Maja S. K. Ratkje på vokal og elektronikk, Hild Sofie Tafjord på horn, elektronikk og vokal, Heida Karine Johannesdottír på tuba, elektronikk og vokal, Jennifer Torrence på trommer og vokal og lydtekniker Magnus Skavhaug Nergaard. Dette er et verk vi venter mye av, og her bør folk kjenne sin besøkelsestid!

Men ikke nok med det. Sammen med Jazzfest i Trondheim har Vossa Jazz bestilt konserten «New Paintings of Jazz» med Trøen/Arnesen Quartet, hvor vi møter den lokale saksofonisten Elisabeth Lid Trøen sammen med pianisten Dag Arnesen, bassisten Ole Marius Sandberg og trommeslageren Sigurd Steinkopf. Ett spennende møte mellom flere generasjoner innenfor den norske jazzen.

Men tror du det stopper med det? Å nei da! Vi får også servert bestillingen «Màni» av og med hardingfelespilleren Benedicte Maurseth og fiolinisten Sarah-Jane Summers, som har med lyskunstneren Randiane Sanboe til å gjøre dette til en fin opplevelse i Nain lørdag kl. 13:30.

Og som siste bestilling i år, får vi nok en rosin i pølsa. Verket «Togetherness» er et møte mellom saksofonisten Tore Brunborg og datteren Øyunn, som har med keyboardist Bugge Wesseltoft og bassist Nikolai Hængsle på dette far-dattermøtet. Tore Brunborg bor fast i Norge, mens datteren, Øyunn bor på Amager i København, og det er nok ikke så ofte de møtes for å spille sammen. Men det måtte en bestilling fra Vossa Jazz for at de to skulle sette sammen et eget musikalsk prosjekt.

Resten
Vi har gått gjennom programmet med lupe, og funnet en rekke spennende konserter som vi gleder oss hemningsløst til. Først og fremst gleder vi oss til gjenhør med den fantastiske 93-årige vokalisten Sheila Jordan i duo med bassisten Cameron Brown, som vi hørte på Vossa Jazz for kun noen få år siden, og som fremdeles sitter spikret som ett av det årets store, musikalske opplevelser. Ellers skal man bare høre Ståle Storløkkens behandling av orgelet i Vangskyrkjo solo fredagen, og samme dag må man få med seg Sylvie Courvoisier Trio med bassisten Drew Gress og trommeslageren Kenny Wollesen, Femi Kuti, Ola Kvernberg Steamdome, Friends & Neighbors, og Jon Balkes Siwan, i tillegg til at man må få tid til å sette seg ned for å nyte ett godt glass eller to fra Pak hotells utsøkte vinkjeller sammen med gode venner.

På lørdagen står opplevelsene i kø. Eyolf Dale Trio, Arashi (Akira Sakata, Johan Berthling og Paal Nillsen-Love), Andreas Røysum Ensemble, danske Jeppe Zeeberg and the Absolute Pinnacle of Human Achievement og Artic Ice Music Ensemble med Terje Isungset i spissen.

Søndagen blir det å anbefale det belgiske bandet Linus i samarbeid med Nils Økland, Niels Van Heertum og Ingar Zach og, ikke minst, solokonserten med den fantastiske pianisten Jeppe Zeeberg i Osasalen kl. 15:00 – bedre og mer spennende pianosolo får du ikke hørt i år!

For fullstendig program: Gå inn på festivalens hjemmeside som du finner HER.

Vi sees på Vangen!