Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Aretha Franklin

Aretha Louise Franklin ble født den 25. mars 1942 i Memphis, Tennessee, og døde 16. august i år. Hun var en av histpriens ledende soul- og R&B-sangere og låtskrivere.

Hun var et av de største navnene innen soul, og begynte tidlig å synge gospel. Hun platedebuterte som 14-åring i 1956 med «The Gospel Soul of Aretha Franklin».

På andre halvdelen av 60-tallet gjorde hun en rekke soul-innspillinger som er blitt klassikere, «Respect», «I Never Loved a Man» og «You Make Me Feel Like a Natural Woman» er noen eksempler. Disse låtene og mange andre har gitt Franklin kallenavnet «The Queen of Soul». Hun hadde to sanger på førsteplass på Billboiards Topp 100: «Respect» i 1967 og «I Knew You Were Waiting (For Me)» (sistnevnte en duett med George Michael) i 1987. I alt hadde hun har 17 låter på «Topp 10» fra 1967 til 1987.

Hun var ett av fem barn av pastor C.L. Franklin, som på 1950- og 1960-tallet var en kjent person i USAs «black community», og en av de første pastorer med eget landsomfattende radioshow. Familien bodde en kort periode i Buffalo, New York, før de flyttet til Detroit, Michigan, da Aretha var syv år gammel. Moren Barbara, som selv var gospelsanger, forlot ektemannen da Aretha var seks år gammel.

Hun fikk en stjerne på «Hollywood Walk of Fame», og ble i 1987 valgt inn i rockens «Hall of Fame», som den første kvinnen. 9. november 2005 mottok hun «Presidentens frihetsmedalje» av president George W. Bush. Hun har vunnet 19 «Grammy Awards», og ble i 2004 kåret av magasinet Rolling Stone til nr 9. på tidsskriftets liste over 100 største artister gjennom tidene. Hun medvirket i begge «Blues Brothers-filmene (1980 og 1998) med egne musikkinnslag.

I 2008 ble hun tildelt «MusiCares Person of the Year».

Den 13. august i år, kom det bud om at hun var alvorlig syk. Det ble rapportert at hun var under legetilsyn sammen med sin familie og venner, og kolleger som Steve Wonder og Jesse Jackson var på besøk flere ganger. Hun forlot denne verden den 16. august på grunn av kreft i bukspyttkjertelen.

Skriv et svar