Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Arthur Blythe

Arthur Blythe ble født den 7. mai 1940, og var er en amerikansk altsaksofonist og komponist. På 60-tallet spilte han med pianisten og bandlederen Horace Tapscott. Etter å ha flyttet til New York på midten av 70-tallet startet han å gjøre innspillinger som leder av eget band i 1977. Album som «The Grip» og «Metamorphosis» tilbød evnerik, høyst rafinert jazz med en fri vinkling som var for smal for det store publikum, men som falt i smak hos et vidt jazzpublikum. Blythe spilte på mange sentrale album på 1980-tallet, blant annet i Jack DeJohnette’s Special Edition. Etter Lulius Hemjills død, overtok han hans plass i World Saxophone Quartet.

Han utga 21 album i eget navn, og var med på prosjekter med blant andre Roots, Santi Debriano og Billy Hart, John Abercrombie/Terri Lyne Carrington/Antony Cow/Mark Feldman og Gust Tsilis på den fine plata «Echoes» (Alessa, 2005), Joey Baron, Lester Bowie («The 5th Power» (Black Saint, 1978) og «African Children» (Horo, 1978)), Gil Evans, Chico Freeman, Craig Harris, Julius Hemphill, Music Revelation Ensemble, Woody Shaw, Horace Taoscott, MvCoy Tyner og World Saxophone Quartet.

Blythe var kjent for sin ekstremt skarpe tone i altsaksofonen, og sitt pågående og friske spill, noe han beviste ved en rekke abledninger på turneer i Norden. Han døde i dag, 27. mars 2017.

Skriv et svar