Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Barry Harris

Pianisten Barry Doyle Harris ble født den 15. desember 1929 og døde onsdag den 8. desember 2021. Ved siden av å være en anerkjent jazzpianist, var han bandleder, komponist, arrangør og pedagog. Han var en eksponent for bebop-stilen

Harris ble født i Detroit, Michigan. Harris begynte å lære å spille piano da han var fire år. Moren hans, som var kirkepianist, spurte ham om han var interessert i å spille kirkemusikk eller jazz. Etter å ha valgt det siste, ble han påvirket av Thelonious Monk og Bud Powell. I tenårene lærte han bebop stort sett på gehør, og imiterte soloer av Powell. Han beskrev Powells stil som det essensielle i jazzen. Han var bosatt i Detroit gjennom 50-tallet og jobbet med Miles Davis, Sonny Stitt og Thad Jones, og erstattet Junior Mance i Gene Ammons sitt band. I 1956 turnerte han kort med Max Roach, etter at Richie Powell, bandets pianist og yngre bror til Bud Powell, døde i en bilulykke. Han spilte med Cannonball Adderley Quintet både på konserter og på TV.

Etter å ha flyttet til New York City, jobbet han som pedagog samtidig som han spilte med Dexter Gordon, Illinois Jacquet, Yusef Lateef og Hank Mobley. Mellom 1965 og 1969 jobbet han mye med Coleman Hawkins på Village Vanguard, og i løpet av 70-årene bodde han sammen med Monk på Weehawken i New Jersey, hjemmet til baronesse Pannonica de Koenigswarter. Han besøkte også Japan hvor han spilte i konsertsalen Yubin Chokin i Tokyo over to dager, og konsertene ble spilt inn og satt sammen til et album utgitt av Xanadu Records. Mellom 1982 og 1987 ledet han Jazz Cultural Workshop på 8th Avenue i New York. Fra 1990-tallet og utover samarbeidet han med Howard Rees om videoer og arbeidsbøker som dokumenterte hans harmoniske og improvisasjonssystemer og undervisningsprosess. Han holdt flere workshops i New York City for vokalister, pianostudenter og studenter på andre instrumenter.

I 1989 dukket han opp i dokumentarfilmen «Thelonious Monk: Straight, No Chaser» (produsert av Clint Eastwood), og gjorde duoer med Tommy Flanagan. Og i 2000 ble han med i filmen «Barry Harris – Spirit of Bebop».

Harris fortsatte sine ukentlige workshops selv under Covid-19-pandemien, i nettformat. 8. desember døde han kun få dager før sin 92-årsdag av komplikasjoner av Covid-19.Barry Harris medvirket på en rekke platennspillinger, både som bandleder og som medmusiker, blant annet sammen med Cannonball Adderley, Charlie Byrd, Donald Byrd, Al Cohn, Sonny Criss, Art Farmer, Terry Gibbs, Benny Golson, Dexter Gordon, Johnny Griffin, Coleman Hawkins, Louis Hayes, Thad Jones, Sam Jones, Clifford Jordan, Sonny Stitt, Red Rodney, Sonny Red, Sal Nistico, Lee Morgan, Yusef Lateef, Lee Konitz, Warne Marsh, Charles McPherson, Hank Mobley og James Moody.