Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. David Darling

David Darling ble født den 4. mars 1941 og døde den 8. januar 2021. Han var amerikansk cellist og komponist med blant annet flere innspillinger på ECM. Han har gjort konserter og spilt inn plater med blant andre Ketil Bjørnstad, Terje Rypdal, Glen Moore, Jan Garbarek, Bobby McFerrin, Paul Winter Consort, Ralph Towner og Spyro Gyra og han har gitt ut 19 soloalbum, den første, «Journal October» på ECM i 1979, og den siste, «Homage to Kindness» på Hearts of Space Records i 2019. Opp gjennom årene ble det hele 15 innspillinger for ECM.

Darling ble født i Elkhart, Indiana, og var interessert i musikk fra tidlig alder. Han begynte å spille piano da han var fire år, cello da han var ti, og bass da han gikk på high school. Han studerte klassisk cello ved Indiana State University og ble etter endt utdannelsen lærer på samme sted i fire år. Han jobbet som studiomusiker i Nashville, Tennessee, og var noen år medlem av Paul Winter Consort fram til 1978. I løpet av 1979, dannet han kammerjazzgruppen Gallery med Ralph Towner og ga ut sitt første soloalbum.

Darlings spill og komposisjon trekker på et bredt spekter av stiler, inkludert klassisk, jazz, brasiliansk, afrikansk og indisk musikk. Han har skrevet og fremført musikk i mer enn et dusin filmer, blant annet skrekkfilmen «Child’s Play» (1988), «Heat» (1995) og «Until the End of the World» (1991). Han skrev musikk til «Nouvelle Vague» (1990), «Éloge de l’amour» (2001) og «Notre musique» (2004). I 2000 spilte han inn et uvanlig samarbeid med Wulu Bunun, en gruppe fra den taiwanske utbefolkning. I 2007 spilte han inn «The Darling Conversations», med Julie Weber som diskuterte musikkfilosofien sin. Den ble utgitt av Manifest Spirit Records, og i januar 2009 ga han ut Grammy-vinneren, «Prayer for Compassion.

I 1986 ble Darling med i Young Audiences, en organisasjon som søker å utdanne barn i musikk og kunst. Samme år grunnla han Music for People, som søker å oppmuntre til selvuttrykk gjennom musikalsk improvisasjon. Hans undervisningsmetoder ble gjenstand for boken, «Return to Child» (2008). I mai 2008 ble han en del av et samarbeid mellom musikklærere og utøvere som tilbyr et opplæringsprogram i helhetlige og interkulturelle tilnærminger til helbredelse med lyd og musikk ved New York Open Center Sound and Music School. David Darling døde fredelig mens han sov den 8. januar 2021.

Skriv et svar