Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Ellis Marsalis jr.

Ellis Louis Marsalis Jr. Ble født den14. november 1934 og døde den 1. april 2020. Han var amerikansk jazzpianist og pedagog, og aktiv på jazzscenen siden slutten av 1940-tallet, men på 80- og 90-tallet fikk han stor oppmerksomhet p som patriark i en musikalsk familie, med sønnene Branford og Wynton som vokste til internasjonal anerkjennelse.

Marsalis ble født i New Orleans, Louisiana, og var sønn av Firenze (née Robertson) og Ellis Marsalis Sr., som var forretningsmann og sosial aktivist. Marsalis og kona Delores Ferdinand hadde seks sønner: Branford, Wynton, Ellis III, Delfeayo, Mboya og Jason. Branford, Wynton, Delfeayo og Jason ble også jazzmusikere. Ellis III er en dikter, fotograf og nettverksingeniør.

Marsalis spilte saksofonda han gikk på videregående skole, men byttet til piano mens han studerte klassisk musikk ved Dillard University. På 1950- og 1960-tallet spilte han med Ed Blackwell, Cannonball Adderley, Nat Adderley og Al Hirt. Og i løpet av 70-årene underviste han ved New Orleans Center for Creative Arts. Studentene hans var blant andre Terence Blanchard, Harry Connick Jr., Donald Harrison, Kent Jordan, Marlon Jordan og Nicholas Payton.

Selv om han spilte inn nesten tjue egne album, og var med på mange plater med musikere som David «Fathead» Newman, Eddie Harris, Marcus Roberts og Courtney Pine, hadde han søkelyset først og fremst på undervisning. Marsalis didaktiske tilnærming, kombinert med interesse for filosofi, oppmuntret studentene til å finne sine egne veier til musikken, gjennom eksperimenter og veldig nøye lytting.

Som en ledende pedagog ved New Orleans Center for Creative Arts, University of New Orleans (UNO) og Xavier University of Louisiana, påvirket Ellis karrieren til utallige musikere, så vel som hans fire musikalsønner: Wynton, Branford, Delfeayo og Jason. Marsalis trakk seg fra UNO i 2001. I mai 2007 mottok han en æresdoktorgrad fra Tulane University for sitt bidrag til jazz og musikalsk utdanning.

Marsalis ble innlemmet i Louisiana Music Hall of Fame i 2018.

Ellis Marsalis Center for Music i Musicians ‘Village i New Orleans fikk navnet etter han. I 2010 ga The Marsalis Family ut et live-album med tittelen «Music Redeems» som ble spilt inn på The John F. Kennedy Center for Performing Arts i Washington, DC, som en del av Duke Ellington Jazz Festival. Alle inntekter fra salg av albumet gikk direkte til Ellis Marsalis Center for Music.

Marsalis og hans sønner ble som gruppe mottagere av NEA Jazz Masters Award i 2011.

Marsalis var en bror av Phi Beta Sigma Fraternity, Inc., innviet i 1953 ved Epsilon Alpha Chapter, Dillard University.

1. april 2020 døde Marsalis i en alder av 85 år etter å ha blitt innlagt på sykehus med COVID-19-symptomer. Han hadde blitt testet for koronavirus, og han døde mens han ventet på resultatene av testen.

Skriv et svar