Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Keith Tippett

Den britiske pianisten, jazzkomponisten og orkesterlederen Keith Graham Tippetts, som var hans fødenavn, ble født den 25. august 1947 og forlot denne verden den 14. juni 2019.

Han ble født i Southmead, Bristol, og var sønn til en engelsk far som var en politimann og en irsk. Han var eldst av tre søsken (Clive og Thomas). Han gikk sine første skoleår på Greenway Secondary Modern School i Southmead. Sitt første band startet han da han var fjorten år med venner fra skolen, som Richard Murch, Mike Milton, Terry Pratt og Bob Chard. De kalte seg KT Trad Lads og spilte tradisjonell jazz. Senere dannet han en moderne jazztrio i Bristol som spilte jevnlig på Dugout Club i Park Row, Bristol. Han studerte piano og kirkeorgel, var korist og spilte i Bristol Youth Brass Orchestra. I 1967 flyttet han til London for å fortsette sitt musikalsk liv.
På slutten av 1960-tallet ledet Tippett en sextett med Elton Dean på saksofon, Mark Charig på trompet og Nick Evans på trombone, og han giftet seg med sangerinnen Julie Driscoll.

På begynnelsen av 1970-tallet startet han storbandet Centipede som inneholdt mange fra den unge generasjonen av unge britiske jazz- og rockemusikere. I tillegg til å gjøre noen konserter (begrenset på grunn av størrelsen på bandet), spilte de inn dobbeltalbumet «Septober Energy».

Deretter dannet han, sammen med trompeteren Harry Miller og og trommeslageren Louis Moholo, en formidabel rytmeseksjon som sto til rådighet for noen av de mest spennende bandsammensetningene i landet, inkludert Elton Dean Quartet, og Elton Dean’s Ninesense. Omtrent på samme tid var han også med i rockebandet King Crimson og bidro på piano til flere av deres plater, så som «Cat Food» (han dukket til opp med dem i det populære TV-programmet «Top of the Pops»). Hans egne grupper, som Ovary Lodge, spilte mer en kontemplativ form for europeisk fri improvisasjon. Han fortsatte å spille med det improviserende ensemblet Mujician og nylig i 2006 med Work in Progress.

Tippett har spilt inn en rekke plater i eget navn, og som medspiller i en rekke forskjellige sammensetninger, inkludert duo med Stan Tracey, duetter med kona Julie Tippetts, solo og på tre King Crimson-album, pluss innspillinger med blant andre

Harry Miller, Dudu Pukwana, Elton Dean, Bill Bruford, Hugh Hopper, Harry Beckett, Hoeard Riley, Fred Frith, George Lewis, Derek Bailey, Peter Brötzmann, The Dedication Orchestra, Evan Parker, Louis Moholo Moholo, Paul Dunmall, Tony Lewin, Roswell Rudd, Paul Rutherford, John Tibury og Pat Thomas. De gjorde også, for noen år siden, et strålende prosjekt med Stavanger-bandet Kitchen Orchestra, på Maijazz.

Keith Tippett hadde slitt med sviktende helse de senere årene, noe som var med på å forverret situasjonen for Tippett i vår, når koronapandemien også inntok de britiske øyer.

Hans siste plateutgivelse, kom i 2016 og fikk navnet «The Nine Dances of Patrick O’Gonogon» (DISCUS 56CD) og anmeldelsen av den platen på saqlt peanuts* kan du lese HER.

Tekst: Jan Granlie med hjelp fra Wikipedia
Foto: Luca d’Agostino

Skriv et svar