Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Maffy Falay

Trompetisten, jazz- og folkemusikeren Muvaffak «Maffy» Falay er død. Maffy Falay utdannet seg som trompetist ved konservatoriet i Ankara i Tyrkia, og ble oppdaget av Dizzy Gillespie på slutten av 1950-tallet, noe som banet vei for en internasjonal karriere. Først flyttet han til Tyskland hvor han spilte med en rekke forskjellige radioorkestre og det velkjente Kenny Clarke / Francy Boland Big Band og Kurt Edelhagens orkester.

På begynnelsen av 60-tallet havnet han i Sverige og ble ansatt i orkestre ledet av Harry Arnold, Quincy Jones og George Russell. Senere på 60-tallet spilte Falay mye med trompetisten Don Cherry og tenorsaksofonisten Bernt Rosengren. Falay medvirker på flere av Cherrys album, som «Organic Music Society» (Caprice, 1972) Sammen med Rosengren dannet Falay gruppen Sevda i 1970, med både svenske og tyrkiske musikere så som Okay Temiz, Salih Baysal og Gunnar Bergsten. I 1972 ble Sevda tildelt den da nyopprettede turnéprisen «Jazz i Sverige» for sin særegne blanding av jazz og tyrkisk folkemusikk som resulterte i LP-en «Jazz i Sverige-72» (Caprice).

Gruppen ga ut enda et album – live-albumet «Live At Fregatten» (Sonet, 1974). I 2011 ga Caprice ut en samleboks med gruppen, inkludert en DVD med tidligere uutgitt materiale. Falay dukket også opp på Rosengrens album «Notes from the underground» (Harvest, 1974) som ble tildelt Gyllene Skivan. I 1985 dannet han en sekstett med blant andre Åke Johansson, Ronnie Gardiner og Bernt Rosengren. I eget navn spilte trompetisten inn en rekke plater, deriblant «We six» (Phontastic, 1986).

På 90-tallet drev han også en nå kult-erklært jazzscene på restauranten Lilla Maria i Stockholm, hvor mange yngre ukjente talenter ble oppdaget. Han samarbeidet også med musikere som Monica Zetterlund, Lulu Lake, Alice Babs og Fläsket Brinner.

Maffy Falay ble 91 år gammel og døde 22. februar i Istanbul.

(Patrik Sandberg, Orkesterjournalen – JAZZ)

Skriv et svar