Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Nana Vasconcelos

Naná Vasconcelos ble født Juvenal de Hollanda Vasconcelos den 2. august 1944 i Recife, Brasil, og var brasiliansk perkusjonist og. Han har blant annet spilt med Jan Garbarek, Don Cherry, Egbertom Gismonti, Gato Barbieri, Pat Metheny og Arild Andersen. Han blir omtalt som en virtuos på perkusjon og berimbau og han er en av flere brasilianske musikere som har gjort karriere i det amerikanske jazzmiljøet. Såkalte «odde» taktarter som blir mye praktisert i Nord-Brasil har også Vasconcelos tatt med seg i sin inspirasjon, blant annet taktarter som 5/4 og 7/4.

Hans far var også en musikalsk skikkelse som spilte gitar, og Vasconcelos fikk tidlig være med på enkle rytmeinstrumenter i farens ensemble. På midten av 60-tallet flyttet han Rio de Janeiro for å prøve ut sin musikalitet. Her møtte han saksofonisten Gato Barbieri, og han fikk være med på turné i både Europa og Nord-Amerika. Noen år senere møtte han Don Cherry, og disse to sammen med Collin Walcott dannet i 1978 gruppen Codona, som gjorde flere innspillinger på ECM. Trioen ble oppløst som følge av Walcotts død i 1984. Det var på begynnelsen av 80-tallet at han var mest aktiv, da han samtidig med Codona også spilte et år med Pat Metheny Group. Senere har Vasconcelos vært en gjenganger på flere utgivelser av plateselskapet ECM og han har også gjort flere soloprosjekt. Han har også jobbet sammen med gitaristen Pat Metheny på blant annet albumene «Secret Story», «Offramp» og «Travels».

Han arbeidet også tett med den norske bassisten Arild Andersen på prosjektene «Sagn», som var bestillingsverk til Vossa Jazz, og oppfølgeren «Arv». Med Garbarek var han med på innspillingen «Eventyr» sammen med gitaristen John Abercrombie, og «I Took Up The Runes» sammen med Rainer Brüninghaus, Eberhard Weber, Manu Katché, Bugge Wesseltoft, Ánte Áilo Gaup og Jan Garbarek.

Hans platekarriere er lang, og ved siden av en rekke soloplater, finner vi han på plater med Gato Barbieri, Walter Bishop jr., Codona, Don Cherry, Pierre Favre, Egberto Gismonti, Danny Gottlieb, Pat Metheny, Jim Pepper, Woody Shaw og Gary Thomas.

Vasconcelos døde i dag, 9. mars, hjemme i Recife.

Skriv et svar