Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Einar «Pastor’n» Iversen

Einar «Pastor’n» Iversen ble født den 27. juli 1930 i Mandal. Han var i et langt liv, en av de viktige pianistene innenfr den norske jazzen.

Grunnen til at han fikk kallenavnet «Pastor’n» var at han var sønn av sokneprest Einar Iversen i Grønland kirke. Han vokste derfor på Oslos østkant. Som alle andre nordmenn spilte han i skolekorps ved Katedralskolen og studerte etterhvert klaver blant annet under Finn Mortensen.

Etter et år som sjømann og miltærtjeneste i Tysklandsbrigaden, etablerte han seg raskt i jazzmljøet i Oslo og spilte blant annet med vokalisten Cecil Aagard. Han ble profesjonell musiker i 1952, og platedebuterte med Rowland Greenberg i 1953, og han fikk Buddyprisen, norges høyeste jazzutmerkelse, i 1958.

Som så mange andre musikere på den tiden måtte han livnære seg som teatermusiker, men han spilte også med flere store jazznavn, både hjemme og i utlandet, så som med Dizzy Gillespie på Birdland i 1952, på Amerikabåten med altsaksofonisten Anthony Ortega og med Modern Jazz Quartet i 1955.

Han var også restaurantmusiker og spilte på Humlen Restaurant i Oslo fra 1957 – 1960. Utfra det bandet han spilte med disse årene vokste også Mikkel Flagstads kvartett ut. Han spilte mye i NRK og gjorde konserter med Karin Krog og Lucky Thompson.

Han var fast huspianist på Metropol Jazz Club i Oslo, hvor han spilte med musikere som Dexter Gordon (1962), Coleman Hawkins (1963) og Johnny Griffin (1964). Han samarbeidet også med de svenske musikerne Putte Wickman, Monica Zetterlund og Powel Ramel. Sistnevnte på turn|e i 1978. I Norge medvirket han på en rekke utgivelser med Bjarne Nerem, Egil «Bop» Johansen, Totti Bergh, Nora Brockstedt og Ditlef Eckhoff.

Han ledet «Einar Iversens Trio» med Tor Hauge på bass og Jon Christensen på trommer. Den ga ut landets første jazztrioinnspilling, «Me and my piano» (1967). I eget navn ga han ut bl.a. «Jazz på norsk» (1990), «Who can I turn to». Plata «Portrait of a norwegian jazz artist – Einar Iversen » på Gemini Records i samarbeid med Oslo Jazz Circle gir et flott tverrsnitt av Einar Iversens karriere. I 2001 ga han, sammen med Tine Asmundsen på bass og Svein «Chrico» Christiansen på trommer, ut skiva «Seaview» på Hazel Records.

Iversen mottok St. Olavs Orden, ridder av første klasse og han vant Gammleng-prisen i klassen veteran i 1997. Einar Iversen døde den 3. april 2019. Vi lyser fred over hans minne.

Nednefor kan du se to NRK-opptak, begge med hans egen trio, Einar Iversen, Tor Hauge og Jon Christensen. Det første opptaket er fra 1966 med Monica Zetterlund som vokalist, men det andre er fra 1968 med Art Farmer på trompet.

(Delvis hentet og bearbeidet fra Wikpedia)


Einar Iversens Trio med Monica Zetterlund, NRK 22. desember 1966


Einar Iversens Trio med Art Farmer, NRK 28. mars 1968

Skriv et svar