Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Robbie Shakespeare

Den jamaicanske bassisten og plateprodusenten Robert Warren Dale Shakespeare ble født den 27. September 1953 og forlot vår verden den 8. desember 2021. Han var best kjent som halvparten av reggae-rytmeseksjonen og produksjonsduoen Sly og Robbie, med trommeslager Sly Dunbar, og han var ansett som en av de mest innflytelsesrike reggae-bassistene. Han var Shakespeare også kjent for sin kreative bruk av elektronikk og produksjonseffektenheter. Noen ganger fikk han kallenavnet «Basspeare».

Som en del av Sly og Robbie jobbet han med forskjellige reggae-artister som U-Roy, Peter Tosh, Bunny Wailer, Dennis Brown, Gregory Isaacs, Sugar Minott, Augustus Pablo, Yellowman og Black Uhuru. Produksjonsarbeidet hans strakk seg også utover reggae-sjangeren, og dekket ulike pop- og rockeinnspillinger med musikere som Mick Jagger, Bob Dylan, Jackson Browne, Cyndi Lauper, Joe Cocker, Yoko Ono, Serge Gainsbourg og Grace Jones.

Shakespeare vokste opp i East Kingston på Jamaica. Han hadde en musikalsk familie, slik at familiens hjem var et øvings- og tilholdssted for en rekke kommende musikere og sangere. Hans bror, Lloyd, hadde et band kalt Emotions som øvde i huset. Shakespeares første instrument var en akustisk gitar som alltid var til stede i hjemmet. Senere kom bassisten Aston «Family Man» Barrett inn i hagen hans, da den var nær et populært sted for salg av marihuana. Shakespeare hadde prøvd akustisk gitar og trommer, men da han hørte «Family Man» spille bass, ble han tiltrukket av den dype basslyden. Shakespeare husket at han sa «Jeg vil lære å spille denne tingen! Du lærer meg», og Barrett gikk med på å gi Shakespeare basstimer. Shakespeare gikk først i et musikkstudio da han hjalp til med å bære «Family Mans» bror, Carlton Barretts trommer inn i studioet hvor han også hjalp til med å sette opp trommene. Dette utviklet seg til at han begynte å snike seg inn i studio og vente utenfor mens band spilte inn

Shakespeare fortsatte å studere elektrisk bass med Aston Barrett, bassisten fra Upsetters. Han samarbeidet med trommeslageren Sly Dunbar for første gang da de spilte i Channel One Studio-husbandet, The Revolutionaries. Etter at Barrett ble med i Bob Marley & The Wailers, overtok Shakespeare bassrollen i Barretts tidligere gruppe, Hippy Boys. I 1974 startet han og Dunbar et uavhengig musikkproduksjonsselskap og plateselskap kalt Taxi Records.

I de senere årene har han og Sly Dunbar samarbeidet en del med den norske trompeteren Nils Petter Molvær, både på plate og turneer. Shakespeare døde etter en nyreoperasjon i Florida den 8. desember, i en alder av 68 år. Rapporter sier at musikeren hadde lidd av nyrerelaterte problemer, inkludert et avvist organ, og var i dialyse.

Han var med på en rekke plateinnspillinger, blant annet med Garce Jones, Jackson Browne, Peter Tosh, Joe Cocker, Sting, Joan Armatrading, Carly Simon, Mick Jagger, Bob Dylan, Yoko Ono, Serge Gainsbourg og Nils Petter Molvær, i tillegg til seks plater sammen med Sly Dunbar.

Skriv et svar