Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Roman Dylag

Den polske bassisten Roman Dyląg ble født den 22. februar 1938 i Kraków, og døde den 24. juli i år, mens han var på ferie i Sverige.

Dyląg spilte trekkspill og piano som barn. Han var utdannet ved Fryderyk Chopin Music School og ved Kraków Conservatory. Fra 1956 spilte han i bandet Hot Club Meloman, ledet av Jerzy Matuszkiewicz, etter 1958 i Matuszkiewicz swingtet og deretter i Wreckers, som han spilte med på Newport Jazz Festival i 1962. I USA spilte han også inn plater med Stan Getz og Don Ellis. Deretter spilte han med Krzysztof Komeda og turnerte i Skandinavia med Anita O’Day.

Dyląg var første gang i Norge, da han spilte i Gamlekinoen med Krzysztof Komedas kvartett under den første jazzfestivalen på Kongsberg, 24. juni 1965. De følgende årene var han del av ‘svenskekompet’ ved festivalen i Molde, og spilte blant annet med Art Farmer og Wayne Shorter. Han bodde lenge i Stockholm, hvor han jobbet i Sveriges Radio og spilte med Ben Webster, George Russell, Eje Thelin og Rolf «Roffe» Ericson. I Paris spilte han med Bud Powell, Kenny Drew, Johnny Griffin og Phil Woods. Og trioen til Mieczysław Kosz gjorde han en gjesteopptreden på Montreux Jazz Festival i 1968. Han spilte inn et hyllestalbum til Komeda sammen med Tomasz Stańko, Michal Urbaniak og Urszula Dudziak.

Fra 1972 til 1973 jobbet han som studiobassist med Radio Zurich underholdningsorkester.

I 1978 jobbet han med Paul Kuhns SFB Big Band, og siden 1981 med DRS Big Band. Dyląg har bodd i Basel i mange år, hvor han underviste ved Basel University of Music hvor han i hovedsak spilte med lokale  og sin egen trio. Han dannet også en duo med Bruno Spoerri (f.eks. utvidet til å inkludere Thomas Moeckel) og med Willy Bischof. Siden 2007 har han tidvis spilt i Polen igjen; Og i 2009 ble han tildelt Baranek Jazzowy («Light of Jazz») på Kraków Summer Festival.

Han har vært å høre på plater med blant andre Krzysztof Komeda, Börje Freedriksson Quartet, Eddie Lockjaw Davis Quartet, Eje Thelin Trio og kvintett, Gugge Hedrenius Big Blues Band, Harry Arnholds Orkester, Muchael Urbaniak’s Group og Nils Lindberg Orchestra, for å nevne noen.

Roman Dylag var en av musikerne fra Polen som gjorde suksess i utlandet på samme måte som kretsen rundt Stanko, Urbaniak, Komeda med flere.

Skriv et svar