Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Ron Mathewson

Bassisten Ron Mathewson ble født i Lerwich på Shetland den 19. februar 1944, og døde den 3. desember 2020 etter å ha blitt smittet med covid-19.

Han er mest kjent for årene han jobbet med Ronnie Scott, men han har også gjort innspillinger med Stan Getz, Joe Henderson, Joan Armatrading, Ben Webster, Philly Joe Jones, Roy Eldridge, Oscar Peterson og Bill Evans.

Han ble født inn i en uvanlig musikalsk familie, og åtte år gammel studerte han klassisk piano. Han fortsatte å studere og spille klassisk piano til han var 16, etter at han begynte å spille bassgitar et år tidligere.

I 1962 var Mathewson i Tyskland og spilte profesjonelt med et skotsk Dixieland-band. I London spilte han også med forskjellige jazz- og R & B-band på begynnelsen av 60-tallet. Rundt denne tiden var han også medlem av The Kenny Clarke-Francy Boland Big Band.

I 1966 ble Mathewson medlem av Tubby Hayes-bandet, som han opptrådte med frem til 1973. Fra 1975 og fram til 1990-tallet deltok han ofte i ulike innspillinger og konserter av Ronnie Scott. I 1983 dukket han opp på sin gamle venn Dick Morrisseys soloalbum «After Dark» med Jim Mullen, John Critchinson, Martin Drew og Barry Whitworth. 11. februar 2007 ble det avholdt en støttekonsert for Mathewson, som angivelig hadde kommet seg etter å ha slitt med to ødelagte hofter, et brukket håndledd og flere skader. Nyhetsbrevet til Vortex Jazz Club rapporterte 4. desember, at Mathewson døde 3. desember 2020 etter å ha lidd av Covid 19.

Mathewson var å høre på plater med blant andre Tubby Hayes, Philly Joe Jones, John Taylor, Gordon Beck, Ronnie Scott, Phil Woods and His European Rhythm Machine, John Stevens, Terry Smith, Kenny Clarke, Kenny Wheeler, Acoustic Alchemy, Ian Carr, The Spontaneous Music Ensemble, Stan Sulzmann, Ray Namce og Charles Tolliver.

En søt historie om Mathewson, som var på besøk i Molde flere ganger, både for å spille med lokale musikere og under Moldejazz, var da han på spillestedet Lucullus, hadde røyken hengende i munnviken mens han spilte. Men plutselig falt røyken inn i bassen, hvorpå Mathewson, helt rolig, tok sin øl, som sto oppe på pianoet, og helte innholdet inn i bassen, ristet den, og fortsatte.

Jan Granlie

Skriv et svar