Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P. Ronnie Cuber

Den amerikanske saksofonisten Ronald Edward Cuber (Ronnie Cuber) ble født den 25. desember 1941 og forlot denne verden den 7. oktober 2022. Han var opprinnelig jazzsaksofonist, med barytonsaksofonen som hovedinstrument, men spilte også i latin-, pop-, rock- og blues-sammenhenger. I tillegg til sitt primære instrument, barytonsaksofon, spilte han også tenor- og sopransaksofon, klarinett og fløyte

Som bandleder var Cuber kjent for hardbop og latinjazz. Som sidemann spilte han med en rekke store stjerne, så som B. B. King, Paul Simon og Eric Clapton. Cuber kan også høres på Freeze Frame med J. Geils Band, og en av hans mest livlige opptredener, på Dr. Lonnie Smiths Blue Note-album Drives fra 1970. Han var også medlem av Saturday Night Live Band. Cuber var med i Marshall Browns Newport Youth Band i 1959, hvor han byttet fra tenor- til barytonsaksofon. Hans første samarbeid som gjorde han til en viktig musiker var med Slide Hampton (1962) og Maynard Ferguson (1963–1965). Så fra 1966 til 1967 jobbet han med George Benson. Han var også medlem av Lee Konitz Nonet fra 1977 til 1979 (Lee Konitz Nonet, Yes, Yes, Nonet og Live at Laren). På midten av 70-tallet spilte han med Frank Zappa, blant annet på albumet Zappa i New York. Han var medlem av Mingus Big Band fra oppstarten tidlig på 1990 til hans død.

Han utga 18 plater i eget navn, den første var innspillingen Cuber Libre! på Xanadu i 1976, og den siste var innspillingen Four på SteepleChase i 2019. I tillegg kan man høre han på album med såpass forskjellige artister som Patti Austin, George Benson, Nick Brignola, Maynard Ferguson, David Clayton-Thomas, The Gadd Gang, , Billy Joel, Sam Jones, Lee Konitz, Jimmy McGriff, Idris Muhammad, Horace Silver, Lonnie Smith, Michey Tucker, Gerald Wilson, Rare Silk, Randy Brecker, Dr. John, Paul Simon (Graceland), Tom Scott og sju album med Eddie Palmieri.

Cuber døde 7. oktober 2022, 80 år gammel.

Skriv et svar