Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

R.I.P Toots Thielemans

Toots Thielemans ble født den 29. april 1922 i Brussel og døde den 22. august 2016. Han var en belgisk-amerikansk jazzmusiker, som utmerket seg med den originale instrumentkombinasjonen gitar, munnspill og plystring. Han ble kjent for flere titalls plateinnspillinger og samarbeid med skandinaviske, såvel som noen av verdens ledende jazzmusikere. Som 4-åring spilte han trekkspill i foreldrenes kafe i hjembyen Brussel. Munnspill og gitar begynte han med i 1939.

Han ble han kjent med jazz i 1942 da han anskaffet plate med Louis Armstrong og Mills Brothers, og han orienterte seg da mot et yrke som musiker i stedet for den opprinnelige planen om å bli matematikk-lærer. Han ble kjent som musiker i 1949 og flyttet til USA i 1952 der han ble med i kjente ensembler ledet av blant andre Charlie Parker og George Shearing.

Han hadde hele tiden en forkjærlighet for skandinaviske folkemelodier. Hans kanskje mest kjente komposisjon er «Bluesette» som han skrev i 1963, og som til under Hasse & Tage-revyen «Hålligång på Berns», hvor den ble sunget av Monica Zetterlund. Melodien er innspilt flere titalls ganger, såvel som brukt i filmer. Thielemans har også komponert og spilt musikk til filmer og spilt tema-melodien i kjente filmer som «Midnigt Cowboy» (1969) og den franske «Jean de Florette (1986).

Han oppfattet Sverige som sitt andre hjemland, etter USA, og figurerte i den svenske «Toots og Svend» i Sverigei den svenske helaftens-filmen «Dunderklumpen!».

De senere årene har han spilt med rekke forskjellige musikere, fra Jaco Pastorius, Billy Joel og Julian Lennon til Billy Eckstine.

Han var hele tiden en svært godt likt person i hjemlandet Belgia, selv om han mer eller mindre emigrerte til USA, og i 2001 ble han «kronet» til baron av kong Albert II. Og etter det har det nærmest regnet priser over den hyggelige og dyktige musikeren.

Den 23. januar 2009, ble han med og spilte med gitaristen Philip Catherin i Liberchies kirke i Belgia for å minnes 100-årsdagen for Django Reinhardts fødsel, og i Lincoln Center i New York feiret de hans 90-årsdag med blant andre Herbie Hancock, Eliane Elias og Kenny Werner.

De siste årene måtte han oftere og oftere avlyse konserter på grunn av helseproblemer, og den 12. mars 2014, bestemte han seg for at han ikke klarte å gjøre flere konserter. Allikevel gjorde han en enkelt uannonsert konsert under Jazz Middelheim Festivalen i Antwerpen i august 2014.

Toots Thielemans sovnet stille inn den 22. august. Han rakk å få hele 94 musikalske år.

Skriv et svar