Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANNA-MARIE NORDSTRÖM

«Mod»
VARVA RECORDS & MUSIC

Anna-Maria Nordström er vokalist, komponist og arrangør som er bosatt i Gøteborg, med røtter i Skellefteå. Ideen til hennes debutalbum ble sådd i Boston i 2001. Nordström skrev en rekke modale komposisjoner som ble spilt inn som enkle demoversjoner i et øvingsrom. Flere år senere, i 2020, ble opptakene plukket fram igjen, og Nordström begynte å jobbe mer med musikken, arrangerte deler av den for flere musikere, men fikk også inspirasjon til å skrive enda mer musikk, og denne gangen med tekster på svensk som hun selv framfører.

Hun satte sammen et band med musikere fra Gøteborg for å bringe musikken til live, noe som førte til flere konserter. Og i bandet hun har med seg på platen finner vi trompeteren Jonathan Kronevik, tenor- og sopransaksofonisten Pelle Nilsson, altsaksofonisten Magnus Sjölander, trombonisten Jakob Sollerman, pianisten Per Johansson, bassisten Martin Olsson og trommeslageren Johan Jansson. Alle de 11 komposisjonene er laget av Nordström, og innspillingen er gjort i Svenska Grammofonstudion i januar 2023.

I de senere årene er det kommet en rekke nye vokalister på den svenske jazzscenen. Og flere av dem havner etter hvert på det tyske plateselskapet ACT. Så får vi se om Nordström også havner der.

De starter med «1140», en komposisjonene hvor bandet får vist seg godt fram. Nå har jeg spilt gjennom platen noen ganger, og jeg har latt meg imponere av enkeltelementer i musikken, som like gjerne kunne vært gjort av et «klubband på Manhattans mange jazzklubber». Allerede fra start merker vi oss fint tenorsaksofonspill fra Nilsson, og relativt originalt pianospill fra Johansson. Og det er ikke i ensemblespillet jeg synes utgivelsen ikke er av det mest interessante jeg har hørt. Det er, dessverre, Nordströms vokal som ikke når opp til samme nivå som instrumentalistene. Jeg synes rett og slett ikke stemmen er «moden» nok til å takle frontjobben i ensemblet. Jeg synes ikke stemmen hennes helt klarer det høyere registeret, selv om hun har laget komposisjoner hvor hun må opp dit.

Men de instrumentale innsatsene er helt ok. Man kan innvende at bandet ikke er originalt nok, med unntak av noen fine solier fra blåserne og tidvis interessant pianospill. Det blir litt for «lokalt», uten at de bringer nye nytt til den svenske jazzen. Og innimellom, særlig i de raskere låtene, går det (nesten) litt over stokk og stein i det vokale. Og det er i de låtene hvor hun opererer med ordløs vokal, det fungerer best.

Jeg velger å la Anna-Marie Nordström få utvikle stemmen sin en hel del før hun begir seg inn i platestudio for sin neste plate. Og jeg håper hun beholder det fine bandet til neste innspilling, for det fungerer helhetlig og fint.

Jan Granlie

Anna-Marie Nordström (vocals), Jonathan Kronevik (trumpet), Pelle Nilsson (tenor saxophone, soprano saxophone), Magnus Sjölander (alto saxophone), Jakob Sollerman (trombone), Matthew Stevens (guitar), Per Johansson (piano, el.piano), Martin Olsson (bass), Johan Jansson (drums)