Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CAMILLA SPARKSSS

«Lullabies»
ON THE CAMPER RECORDS, OR038

Camilla Sparksss er en canadisk/sveitsiske vokalist og lydlunstner, som med denne platen serverer åtte godnattsanger for voksne på to 12-tommers vinyler, som man nesten må sto over platespilleren å følge med på. For her er platene illustrert med noe som nesten blir fire animasjonsfilmer. I tillegg følger det med ent kunstverk i blank metal, som skal settes i midten av spilleren, som nesten fungerer som em disko-kule som sprer illustrasjonene på platesidene utover i rommet mens musikken surrer og går. Noe lignende har også den danske trommeslageren Peter Bruun gjort på en av sine plater, men her er det brukt mer solid materiale som varer lenge. I tillegg er det også med et slags tekst/kunsthefte som er laget av Sparksss. Så her er det lagt mye arbeid i utformingen, som nesten tar litt av luven fra musikken vi får servert.

Men det er ikke all staffasjen rundt platene som er det viktigste. Det er musikken som i hovedsak skal omtales. Og fra første tone får jeg en slags Lourie Anderson-følelse når jeg hører hennes vokal eller resitasjon over et relativt enkelt, men fint elektronisk bakteppe.

Skal man tro coveret, og det skal man jo, så er det Sparksss som både synger og tar seg av all musiseringen. Hun har også laget alle de åtte godnattsangene, og hun fremfører dem med innlevelse og med fint synth/keyboardkomp.

Dette er blitt noe mye mer enn en vanlig vinylutgivelse. Og de første gangene man spiller gjennom platen tar all staffasjen kanskje litt for mye oppmerksomhet fra selve musikken. Men det er bare å gi henne tid og spille gjennom platene flere ganger, uten å fokusere på annet enn musikken, så får du, sannsynligvis, en fin, musikalsk opplevelse fra dette nye talentet fra Sveits og Canada. Og har du søvnproblemer, så er det bare å spille gjennom disse to platene før du går til sengs, og jeg kan nesten garantere at du får sove. For særlig coolere enn dette blir det nesten ikke.

Jan Granlie

Camilla Sparksss (vocals, synthesizer, keyboards)