Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CHRISTOPH GRAB REFECTIONS

«Oneness»
LAMENTO RECORDS, 007

Saksofonisten Christoph Grab kommer fra Sveits, og er bosatt i Zurich. Han studerte ved Swiss Jazz School Bern (saksofon, komposisjon og arrangement), og hans lærere og mentorer var blant andre Andy Scherrer, Sal Nistico, Jerry Bergonzi, Joe Lovano og Dave Liebman. Han har spilt med en rekke velrenomerte musikere som Ray Anderson, Wolfgang Muthspiel, Irene Schweizer, Benny Golson, Joe Beck, Mark Egan, Danny Gottlieb, Frank Moebus, Axel Dörner, og mange flere.

På denne utgivelsen samarbeider han med trompeteren Lukas Thoeni, trombonisten Andreas Tschopp, bassisten Bänz Oester og trommeslageren Plus Baschnagel, alle relativt ukjente musikere for oss her opp i nord. Platen er dedikert til Thelonious Monk, og hele innspillingen ble gjort live i løpet av en dag,

Vi får ni komposisjoner av Monk, og de starter med «Introspection». Og før de runder av med «Ugly Beauty» har vi fått komposisjoner av Monk, hvorav flere, som for eksempel «Crepuscule With Nellie» er blitt standarder. Og det er ingen Monk-kopier vi får. Til det er, for det første, besetningen annerledes enn hos Monk. For det andre er dette mer et band som kan høres ut som de helst befinner seg inne i cool-tradisjonen hvor vi mye heller fant musikere som Lee Konitz, Warne Marsh og Lennie Tristano enn fargerike og «sprelske» Thelonious Monk.

Derfor blir dette også noe helt annet enn Monk. Med fem utmerkede musikere, som «leker» seg rundt temaene, og hvor flere av dem avleverer strålende solier. Spesielt synes jeg trompetspillet til Thoeni er strålende i en slags Clifford Brown-tradisjon koblet opp mot Dizzy Gillespie, kanskje. Men alle mjusikerne gjør en fremragende innsats, og spiller spennende hele veien.

Men det er tamaene og det rytmiske som gjør dette til en litt original hyllest til Monk. Og det er alltid spennende å høre andre og nye versjoner av Monks musikk, som for meg står som noe av det mest vitale i jazzhistorien. Og om ikke denne kvintetten endevender Monks musikk neveverdig, er det en fin og interessant utgivelse.

Jan Granlie

Christoph Grab (saxophones), Lukas Thoeni (trumpet), Andreas Tschopp (trombone), Bänz Oester (bass), Plus Baschnagel (drums)