Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CIRCLES 44

«In the Grip»
AUT RECORDS, AUT103

In the grip er det andre albumet av Circles 44 utgitt av Aut Records etter debutalbumet Cratere i 2020. Med tilveksten med Achille Succi på bassklarinett og kontrabassklarinett, får vi utelukkende originale komposisjoner, hvor de fire musikerne beveger seg med stoisk ro gjennom de åtte komposisjonene laget av enten pianisten Massimiliano Amatruda, gitaristen og synthspilleren Joseph Circelli eller trommeslageren Andrea Grillini. Men de tre som står bak komposisjonene har tydeligvis tenkt på det kollektive i komponeringen, for her er alt gjort sammen, og med den største finesse.

Dette er en slags moderne kammerjazz, hvor bassklarinetten eller kontrabassklarinetten til Succi automatisk får en sentral rolle. Alle fremføringene er kollektive, og de fire musikerne kjenner tydeligvis hverandre svært godt, for her er spillet tatt og fint, og hele platen får, i alle fall meg, til å senke skuldrene og bare sitte helt i ro og nyte de fine improvisasjonene.

Og samspillet, særlig mellom bassklarinett og gitar, fungere svært godt. Jeg får et «flashback» til trioene til klarinettisten Jimmy Giuffre når jeg hører dem, men gjort i en mer moderne setting. Jeg har ingen stor kjennskap til de enkelte musikerne fra før, men det er heller ikke nødvendig. For her får vi fire utmerkede musikere fra de sørlige deler av Europa, som fungerer perfekt i et kollektiv av moderne jazz, satt i et fint system. Og sistesporet, «A. A. 1942» er en perle!

Jan Granlie

Archille Succi (bass clainet, double bass clarinet), Massimiliano Amatruda (piano), Joseph Circelli (guitar, synthesizer), Andrea Grillini (drums)