Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EIVIND AARSET | JAN BANG

«Last Two Inches of Sky»
PUNKT EDITIONS 377 9551

Last Two Inches of Sky er, ifølge presseskrivet «en ambisiøs og engasjerende blanding av sonisk maleri og art-pop». Gitaristen Eivind Aarset og electronica-mesteren Jan Bang har samarbeidet siden tidlig på 90-tallet i konstellasjoner med blant andre Nils Petter Molvær, Bugge Wesseltoft, Sly & Robbie og Jon Hassell. Snow Catches on her Eyelashes fra 2020 var deres første innspilling som duo, og Last Two Inches of Sky utvider dette soniske universet. I likhet med forgjengeren er den nye innspillingen en blanding av stiler, knyttet sammen av Jan Bangs kjennetegnende samplingsteknikk og Eivind Aarsets kontinuerlige utforskning av gitaren. Rytmeseksjonen med Audun Erlien (bass) og Anders Engen (trommer) er viktige elementer på de fleste sporene, og arrangementene forsterkes av gjester som Gianluca Petrella (trombone), Adam Rudolph (perkusjon), Emanuel Birkeland-Bang (trommeprogrammering) og Erik Honoré (synthesizer, treatments og miks).

For den som har sans for den musikken man forbinder med Punkt-festivalen i Kristiansand, bør låne ett par ører til denne musikken. Og det er nesten så man sitter i en god stol i Agder Teater og er med på en konsert med disse musikerne, når man lytter. Og jeg synes de gjør seg spesielt godt i andresporet «Legion» hvor Nona Hendryx dukker opp med sin vakre vokal (hvor Honoré har skrevet teksten).

Det å sette seg ned med en utgivelse med disse musikerne krever at man demper lyset, lukker øynene og tar de vekslende stemningene til seg med åpne ører. For musikken skifter fra låt til låt, men hele veien er det «lyttemusikk», selv om jeg er sikker på at Bang danset seg gjennom hele innspillingen bak alle elektroniske remediene han trakterer. Og hele veien er det vakker, elektronisk musikk vi får lytte til. Aarsets gitarspill ruver gjennom hele albumet og Bangs live remix, synther og andre elektroniske dippedutter gir et fantastisk fint landskap Aarset kan boltre seg i. Og når de i tillegg har et av verdens stødigste komp, forsterket med perkusjonisten Adam Rudolph, pluss sampling både fra Bergensbandet Building Instruments og Arve Henriksen, så er det ikke annet å vente, enn at det blir deilig musikk.

Jan Granlie

Eivind Aarset (guitar, electronics, bass), Jan Bang (mpc programming, live sampling, synthesizer, LFO creatures, textures), Audun Erlien (bass), Anders Engen (drums), Adam Rudolph (percussion), Nona Hendryx (vocals), Tim Elsenburg (vocals, synthesizer, piano), Erik Honoré (synthesizer, treatments, mix), Gianluca Petrella (trombone)