Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EVAN LIPSON

«Echo Chamber»
PUBLIC EYESORE, 152

Echo Chamber er Evan Lipson første soloutgivelse, en flerkanals innspilling gjort på kontrabass spilt inn live i de helt spesielle, akustiske omgivelsene i en av de mange nedlagte tidligere ammunisjonslagrings-bunkerne (Corbetta-magasiner) som ligger på hele eiendommen til Enterprise South Nature Park i Chattanooga, Tennessee. Albumet inneholder lyder av ekstraordinær natur, ulikt alt du sannsynligvis har hørt før. Stedet er et slags «skrekk-kabinett» når man tenker på USAs utenlandske krigføring fra rundt midten til siste halvdel av 1900-tallet (fra 1942 og til 1977), da stedet tjente som et av de største militære TNT-lagringsanleggene i USA.

Det blir en prøvelse for lydgjengivelsen med en kontrabass i et lokale med voldsom akustikk og «lang» lyd. Men jeg synes Lipson bruker bassen slik at den fungerer i det akustiske rommet. Og med å starte med basser som et rytmeinstrument, geleider han oss fint inn i rommets helt spesielle akustikk og hans musikalske verden. Og det virker som han hele tiden er veldig bevisst på faren ved å la akustikken få «overhånd». For dette kunne veldig lett blitt 43 og ett halvt minutt i en «buldreverden» som kunne bli tøff å lytte til.

I stedet får vi en spennende reise inn i Lipsons musikalske soloverden. Han spiller mye med bue, benytter bassen som rytmeinstrument, med en litt lyrisk stemme, blir dette en svært hørbar og fin soloinnspilling som rommer mange historier. Jeg synes han klarer å skape en fin sammenheng mellom stedet musikken er innspilt i og musikken. Det blir en slags kontrast mellom spillet og stedet, og det virker som om Lipson ikke føler seg helt bekvem med hva stedet er blitt brukt til, noe jeg synes han kommenterer fint med den litt melankolske og, tidvis, litt dramatiske musikken.

Spennende!

Jan Granlie

Evan Lipton (bass)