Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EYOLF DALE & TELEMARK CHAMBER ORCHESTRA

«Echoes Of Oslo»
EDITION RECORDS, EDN1222

Første gang den norske pianisten Eyolf Dale, for alvor ble lagt merke til, var i duoen Albatrosh sammen med saksofonisten André Roligheten. Det var i 2008 da de vant konkurransen «JazzIntro». Og derfra og fram til nå har det bare gått en vei for Dale.

Han kommer fra det gode jazzmiljøet i Grenlandsdistriktet, og begynte å spille piano i seksårs-årsalderen. Etter at han var ferdig med videregående skole jobbet han frilans som pianist, kapellmester og arrangør i hjemmeområdet før han i 2005 startet sitt studium ved Norges Musikkhøgskole. Der hadde han blant annet Misha Alperin, Bjørn Kruse og Jon Balke som lærere, og han fullførte mastergradstudiet i 2011.

Han har en strålende trio gående (med bassisten Per Zanussi og trommeslageren Audun Kleive), som for ikke altfor lenge siden utga platen The Wayfarer, etter Beeing (Edition records, 2021) og Computer Report (Losen Records, 2019) med Scheen Jazzorkester, og Wolf Valley (Edition Records, 2016) med et ensemble bestående av Per Zanussi (bass og sag), Gard Nilssen (trommer), André Roligheten (tenorsaksofon og klarinett), Hayden Powell (trompet), Kristoffer Kompen (trombone), Rob Waring (vibrafon) og Adrian Løseth Waade (fiolin),

Nå har han samarbeidet med Telemark Chamber Orchestra ledet av fiolinisten Per Kristian Skalstad, og vi får en pianokonsert i fem deler, samt en tredelt suite med tittelen «Three Moments». Alt stoffet er skrevet av Dale, og det hele er innspilt i Oslo konserthus 22. – 24. august 2022. På  coveret er det bilde av et par joggesko, noen notisbøker, et speiderskjerf og en kassett, så man kan nesten anta at dette er minner fra Dales brytningstid fra barn og ungdom til voksen, og at han har gått tilbake i hukommelsen for å få inspirasjon til verkene. Og samtidig er dette blitt en hyllest til Oslo, som bør bli lagt merke til langt inn i de politiske korridorene på Oslo Rådhus. For dette er musikk som bør kunne brukes ved de riktig store anledningene der i huset.

Det starter med «Piano Concerto No. 1 – Imprompto», og vi hører ganske umiddelbart at hans læremestere Alperin, Balke og Kruse i hans spill og innkorporeringen av kammerorkesteret. Dale er en lyrisk pianist med en fot i jazzen og en i det klassiske landskapet. I pianokonserten er nok det meste hentet fra det klassiske, men samtidig er det innlysende at mye, særlig der hvor han «legger i vei» på pianoet, er hentet fram fra timene med Alperin og Balke.

«Three Moments» følger litt i det samme lyriske landskapet, men med mer fokus på kammerorkesteret. Og hele veien er det nydelig musikk. Mens jeg lytter meg gjennom platen, snør det tungt utenfor skrivestua. Bare mens jeg har lyttet meg gjennom albumet noen ganger, har det i alle fall kommet 20 centimeter med snø. Og at denne dagen er årets korteste (ventetiden på publisering er lang på salt peanuts*), passer denne musikken perfekt. Den er, som sagt, lyrisk, samtidig som den er melankolsk. Og gjennomgående har Dale laget en nesten usigelig vakker plate, som skal plukkes fra på denne dagen hvert år framover. For er det snø, og en dag da mørket kommer sigende omtrent like tidlig som skulle man oppholdt seg nord for Polarsirkelen, så skal man putte Echoes Of Oslo i spilleren og la dagen gå sin gang.

For Dale har laget en plate som både inneholder overraskende mange klassiske elementer, samtidig som han spiller nydelig piano, og komposisjonene kan svært raskt bli klassiske i skjæringspunktet mellom jazz og klassisk musikk av beste merke.

Jan Granlie

Eyolf Dale (piano, compositions), Per Kristian Skalstad (violin), Amanda Håøy Horn (violin), Patrysja Blaszak-Bieńkuńska (violin), Rønnaug Flatin (violin), Anders Rensvik (viola), Johannes Skyberg (viola), Inga Byrkjeland (cello), Kari Sandnes (cello), Eskild Abelseth (bass)