Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FRITZ HAUSER & PEDRO CARNEIRO

«Pas de Deux»
CLEAN FEED, CF656CD

Fritz Hauser er en sveitsisk trommeslager og perkusjonist bosatt i Basel, mens Pedro Carneiro er en portugisisk soloperkusjonist, marimba-spiller, komponist og dirigent, som oppholder seg mest innenfor den klassiske musikken. Han har etablert seg som en av verdens fremste solo-perkusjonister, og opptrer jevnlig over hele Europa, Asia og USA. De tom har kjent hverandre i lengre tid, men hadde aldri spilt sammen, før de fikk ideen, og møttes i Lisboa i november 2022.

Vi får sju kollektive improvisasjoner, og fra starten med «premier pas» til de avslutter med «septième pas» får vi være med på en rise i det fritt improviserende landskapet mellom frittgående jazz og ny musikk. Carneiro har kun tatt med seg marimbaen i studio, og de to skaper et spennende og originalt musikalsk møte på utgivelsen.

Det er tydelig at de to har et godt øye til samtidsmusikken, og med marimba og trommer får vi musikk vi sjelden hører noe i nærheten av. Innimellom dukker faktisk Art Ensemble Of Chicago opp i bakhodet, og noen av deres eldre innspillinger, hvor musikerne spilte en rekke instrumenter, blant annet marimba.

Hele veien er det fritt improvisert, men det er tydelig at de to nærmest kan lese hverandres tanker, og følger hverandres ideer på en utmerket måte.

Dette er kanskje ikke musikk for «alle», men er du interessert i nye lydbilder, laget av to utmerkede musikere som fungerer svært godt sammen, så skal du sjekke ut de to.

I de senere dagene har jeg brukt mye tid på å lytte til de to. Og hver gang oppdager jeg nye, fine detaljer fra begge musikerne, som gjør noe med meg.

Det er ingen tvil om at det er Hauser som er jazzmusikeren i duoen. Han behersker den fritt improviserende «leken» på en utmerket måte med mange referanser til andre frie improvisatorer, og han utnytter trommene og perkusjonen på nesten alle tenkelige vis, blant annet ved bruk av bue, mens Carneiro trekker inn det samtidsmusikalske, men han «henger» seg også på spillet til Hauser og gjør dette til en fremragende utgivelse.

Jan Granlie

Fritz Hauser (drums, percussion), Pedro Carneiro (marimba)