Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GAŠPER LIVK

«Introducing Gašper Livk System Coda I, II, III, IV, V»
CLEAN FEED

Det portugisiske plateselskapet Clean Feed gir seg ikke med fokuseringen på musikere de virkelig mener bør få internasjonal oppmerksomhet. Dette (tror jeg) er fjerde CDboksen med en musiker som får æren av å lansere en boks med fem CDer, som blir presentert i vid bredde.

Den slovenske komponisten og kontrabassisten Gašper Livk er den seneste som tilgodesees med en slik boks. Den er innspilt mellom 2022-2024, og viser frem hans forskjellige verk for solo-, duo- og triosammensetninger, samt et stort ensemble og kontrabassoktett. Å presentere Gašper Livk i «full bredde» gir en viktig introduksjon av artisten, og presenterer musikeren i fysisk format for aller første gang, og viser hans talent som en musiker man skal merke seg.

På den første platen får vi måte han på trio med pianistene Chaerin Im og Agota Tamelytè, pluss trommeslageren Giovanni Iacovella, og vi får en lang og frittgående improvisasjon, hvor vi raskt legger merke til Livks fine og litt tunge bass-spill. Med tung mener jeg tonen i bassen, som er akkurat slik jeg liker den. Han styrer musikken på en fin måte med distinkt spill over et svært spill på piano og trommer. Dette er en fin og spennende introduksjon til bassisten, og med to spennende musikere han får bryne seg på.

Coda II, møter vi han i duo med den nederlandske pianisten Seppe Gebruers, som i de senere årene har dukke topp i en rekke, spennende sammenhenger fra BeNeLux-triangelet. Her er den lange komposisjonen gjort av Gebruers, men også her er musikken relativt frittgående. Gebruers er en utmerket pianist, som passer perfekt sammen med Livk. Spillet hans er adskillig mer «strukturert» enn Im sitt spill på den første platen, og ved at Livk spiller mest med bue, gjør dette til en nydelig duosetting. Selv om Gebruers står som oppført som komponist, kan det likevel sies at dette også er en kollektiv fremførelse. For beveger begge seg inn på «upløyd mark», hvor det er «samtalen» som er det viktige, og at de to kan «snakke» sammen på en god måte. Og spillet til Gebruers er adskillig «friere» enn vi har hørt han tidligere. Ytterst spennende!

Coda III, får vi møte Livk alene med bassen i en lang komposisjon/improvisasjon. Det skal noe til å holde oppmerksomheten his lytteren med en drøyt 42 minutters bass-solo. Men jeg synes Livk tar oss med på en spennende reise, hvor vi kan skape våre egne historier, og hvor musikken utvikler seg fint.

På den fjerde platen, Coda IV, møter vi Livk sammen med ikke mindre enn åtte pianister. (Det blir nesten som fotballklubben Chelsea, som i den nylig påbegynte sesongen har 11 keepere i stallen). Kanskje litt urettferdig for bassisten, men jeg tror ikke alle de åtte pianistene spiller hele tiden. «Komposisjonen» er gjort av Livk, men også her tror jeg han kun har lagt premissene for det frittgående spillet, og at mye av utviklingen er blitt overlatt til pianistene, mens Livk holder det hele sammen. Og det starter «mørkt» og tungt, og det tar kanskje litt lang tid før det «lysner i horisonten». Selv om platen ikke er delt inn i flere låter, får vi stopp etter de enkelte sekvensene, og den stillegående andredelen, er vakker som en soloppgang. Det spiller ytterst kreativt piano, men det er Livk som hele tiden har den fulle og hele kontrollen.

Og om det ikke var nok med Livk og åtte pianister, møter vi han på den siste platen sammen med sju andre bassister. Å  lage 35 minutters spennende musikk for åtte bassister kan gjøres på flere måter. Enten at bassistene  gjør som den store franske jazzbassensemblet (som jeg selv sagt ikke husker navnet på), eller man kan nærme seg det klassiske hvor det er laget flere bassoktetter. Og jeg føler at Livk her har valgt å legge seg nær det klassiske. Her bruker han bassene og legger de på hverandre og lager vakre harmonier og melodier som skaper drømmer hos lytteren.

Samlet sett er dette blitt en fin presentasjon eller introduksjon til Livk som bassist, komponist og improvisator. Han beveger seg innenfor flere deler av den improviserte musikken, men aller helst, føles det som, innenfor det frie uttrykket. Og et bedre «visittkort» for det han holder på med, skal ha være glad for at Pedro Costa og Clean Feed har vært villig til å investere i.

Jan Granlie

Gašper Livk (double bass), Chaerin Im (piano), Agota Tamelytè (piano), Giovanni Iacovella (drums), Matteo Paggi (piano), Urban Megu´sar (piano), Martina Bergonzoni (piano), Madelena Massano (piano), Dima Loginov (piano), Manuel Giner (piano), Yifan Du (piano), Kasparas Petkus (piano), Seppe Gebruers (piano), Ignacio Pintó (double bass), Anna Zavorina (double bass), Alejandra Rona Rojas (double bass), Pietro Elia Barcellona (double bass), Sofia Perikleous (double bass), Liam Elion (double bass), Jennifer Maria Blom (double bass)