Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HELLE HANSEN

«Watershed»
HEART CORE RECORDS, 202305

Helle Hansen er en vokalist fra Danmark, som opp gjennom årene har utgitt en rekke album, samtidig som hun har undervist. På sin nyeste utgivelse har hun samlet et velvoksent knippe samarbeidspartnere som medvirker der Hansen mener det passer. Og vi møter medvokalistene Diluckshan Jeyaratnam og Sine Hänninen, pianisten og keyboardisten Jens Ulrich Kiilstofte, gitaristen Per Gade, bassisten Henrik SP, trommeslageren Martin Klausen, trompeteren Jesper Riis, trombonisten Steen Hansen og Jens Varmløse på mandolin, spansk gitar og bass.

Vi får 12 låter laget av Hansen, hvor hun tar oss med ut på reise i landskapet hvor blues møter jazz og rock/pop på en veldig dansk måte. For dette er musikk som har vært (nesten) toneangivende i Danmark siden 60- og 70-tallet, da Savage Rose holdt på å bli verdensstjerner, men hvor denne formen for musikk hadde en viss konkurranse fra alt som foregikk på jazzklubbene, som for eksempel Montmartre.

Etter en litt pop-aktig start, får vi fine eksempler på hvordan Hansen bruker den slepne bluesen og crooner-jazzen i et fint, musikalsk landskap. Hør bare på «Over My Dead Body» og «Imminent Goodbye», sistnevnte med en fin trombonesolo. Vi legger godt merke til Hansens fine vokal, som kan minne litt om en del av de virkelig store stjernene innenfor den mer popete jazzen fra USA, men hvor Hansen har en adskillig voksnere stemme det er lettere å tro på enn mange av de man sammenligner henne med, selv om jeg godt kunne tenkt meg henne enda «råere» i enkelte låter, som for eksempel i den ellers fin bluesen «Grace», hvor det hadde passet bedre sammen med Per Gades utmerkede gitarsolo. Og musikerne hun har invitert med er i stand til å lage denne musikken troverdig og helt ok.

Dette er musikk jeg tror gjør suksess på en rekke mer bluesrettede spillesteder i Danmark, og jeg er overbevist om at hun er i stand til å fylle både vertshus, puber og klubber med et entusiastisk publikum en fredag eller lørdag aften. Men for en som hører kreativ musikk hele tiden, nesten 24-7, faller denne musikken litt utenfor det man vanligvis bruker ørene på. Men ikke dermed sagt at dette ikke er musikk man skal bruke litt tid på. For jeg mener at Hansen har n interessant stemme som fungerer svært godt i denne musikken, og med musikere som hever seg godt over gjennomsnittet, er dette blitt en hyggelig, musikalsk opplevelse.

Jan Granlie

Helle Hansen (vocal), Diluckshan Jeyaratnam (vocal), Sine Hänninen (vocal), pianisten og keyboardisten Jens Ulrich Kiilstofte (piano, organ, rhodes, melodica), Per Gade (guitar), Henrik SP (bass), Martin Klausen (drums), Jesper Riis (trumpet), Steen Hansen (trombone), Jens Varmløse (mandolin, spanish guitar, bass)