Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JULIA WÆRUP

«Dear Francis»
STUNT RECORDS, STUCD 23052

Som sanger er svenske Julia Wærup selvlært. Hun holder til i Danmark, og danskene ser nok på henne som en slags kjendis, etter hun blant annet solgte lettkleddbilder til danske Se & Hør når hun var i 30. uke av graviditeten. Dette var et ventet barn hun skulle ha med den danske musikeren (og kjendisen) Thoma Blackman. Hun er også forfatter, og har skrevet bøkene Supernova, Bebop baby og Ensomme mands død.

Her på salt peanuts* har vi tidligere omtalt hennes plate The Thrill of Loving You fra 2020, som vi ga relativt god kritikk.

Nå er hun ute med en ny plate, hvor hun har gjort mesteparten av musikken sammen med Blackman, hun har skrevet tekstene, med unntak av Leonard Cohens «Just let Him Know You Love Him», men med ny musikk av Wærup og Blackman, og «Time Of Life», hvor tekst og musikk er gjort av vokalisten Anders Kleerup, som også dukker opp på denne platen. Ellers består bandet av Blackman på trommer, Sven Erik Lundeqvist på piano, Johnny Åman, Matthias Petri og Niclas Campagnol på bass og Anders Kleerup på vokal.

Musikk er en slags popmusikk med masse jazzelementer. Det hele er perfekt produsert, og det synes relativt klart at Blackman har vært en viktig brikke i den jobben. For her oser det amerikansk vestkyst og en gjennomarbeidet produksjon hele veien.

Vokalen til Wærum er litt «slepen» i produksjonen, og minner litt om gode, gamle Sade og det tidsbildet hun på mange måter skapte. Jeg får en følelse av litt «upper class» når jeg hører denne musikken. Dette er ikke musikk for arbeiderklassen, men heller dyre hotellbarer med fargede drinker, hvor man har iført seg finklærne for å menge seg med de rike. Derfor føler jeg også en viss avstand til musikken, omtrent som å tre inn i et lokale du overhodet ikke føler deg velkommen, og hvor man straks ønsker å finne en losliten pub i stedet.

Men det har mest med den «perfekte» produksjonen å gjøre. Wærups stemme høres troverdig ut. Hun har vært med på å lage gode låter, men det er noe med innpakkingen som ikke passer undertegnede. Det blir nesten som en samtale fra mitt forrige arbeidssted, hvor det gikk en diskusjon om ett eller annet «høytravende». Og hvor proletaren i diskusjonen utbryter: «Hauken, forklar deg så arbeiderklassen forstår deg!»

Jan Granlie

Julia Wærup (vocals), Thomas Blackman (drums), Sven Erik Lundeqvist (piano), Johnny Åman  (bass), Matthias Petri (bass), Niclas Campagnol (bass), Anders Kleerup (vocals)